Војин Митровић: Аеродром у Требињу чека Предсједништво

Маријана Миљић Бјеловук
Војин Митровић: Аеродром у Требињу чека Предсједништво

Ријеч је о документу, односно приједлогу основа за вођење преговора ради закључивања меморандума за изградњу аеродрома у Требињу између БиХ и Србије. Тај документ усвојио је Савјет министара крајем марта и то након што је министарска иностраних послова БиХ Бисера Турковић повукла сагласност на нацрт меморандума о изградњи аеродрома у Требињу између БиХ и Србије.

- На потезу је Предсједништво БиХ. Тај документ, ако код њих добије зелено свјетло, биће враћен Савјету министара БиХ, односно Министарству комуникација и транспорта. Онда ми морамо формирати радну групу која ће се бавити усаглашавањем и преговорима те утврдити нацрт меморандума за који је потребно тражити мишљење свих надлежних институција - рекао је Митровић.

Наглашава да су потезом Турковићеве која је повукла сагласност на нацрт меморандума начињена два корака уназад по питању реализације важног пројекта у Херцеговини.

- Не знамо уопште ни када би оквирно могао да се нађе овај документ на дневном реду Савјета министара - навео је Митровић.

Он је нагласио да је реализација градње аеродрома у Требињу у суштини немогући без потписаног меморандума између БиХ и Србије.

- То би био проблем. Без тог документа сам идејни пројекат градње аеродрома осуђен је на пропаст - навео је Митровић.

Када је ријеч о оглашавању Хрватске по питању градње аеродрома у Требињу и писму које је градоначелник Дубровника Мато Франковић упутио Савјету министара у којем је навео да треба обуставити све активности на том пројекту, Митровић је навео да је о том допису читао само у медијима.

- То је ствар која може отежати све процедуре, али исто тако то може бити проблем код контроле ваздушног простора изнад аеродрома у Требињу, који је предмет споразума у неком будућем периоду између Хрватске и РС, односно БиХ - закључио је Митровић.

Иако Сарајево опструише реализацију овог пројекта у Херцеговини, Српска наставља са даљим активностима и у току је израда урбанистично-техничких услова и процјена утицаја на животну средину за изградњу аеродрома у Требињу. Надлежне институције Српске наставиле су да израђују техничку документацију за објекте нискоградње и високоградње за аеродром у Требињу.

Мост на Сави

Војин Митровић рекао је да би мост на ријеци Сави код Градишке требало да буде завршен крајем идућег мјесеца.

- Недавно смо били у Загребу да бисмо разговарали о техничком пријему и издавању употребне дозволе. Све тече по плану. Са издавањем употребне дозволе мост неће бити пуштен у саобраћај. Међутим, упућена је иницијатива Министарству безбједности БиХ да омогући инвеститору који гради дио дионице од Градишке према Окучанима преко моста транспорт и снабдијевање материјалом - рекао је Митровић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана