Владо Ђајић, предсједник бањалучког СНСД-а, за „Глас Српске“: Будући градоначелник биће стечајни управник

Маријана Миљић Бјеловук
Владо Ђајић, предсједник бањалучког СНСД-а, за „Глас Српске“: Будући градоначелник биће стечајни управник

Изједначићемо цијену боравка дјеце у приватним и јавним вртићима у Бањалуци, а оптужбе које градоначелник Драшко Станивуковић износи на наш рачун нису тачне. Ми смо за то да новац од пореза на непокретност иде за оно што је најпотребније, а то су дјеца нашег града, рекао је предсједник Градског одбора СНСД-а Бањалука Владо Ђајић и додао да је уз минималну контролу скупштинске већине спријечено додатно расипање новца грађана.

У интервјуу за “Глас” Ђајић, који је директор Универзитетског клиничког центра РС, рекао је да су у игри испред највеће странке у Српској за првог човјека Бањалуке четири имена. Осврнуо се и на посјету генералу Ратку Младићу те додао да ће јавност за дан-два бити обавијештена о његовом здравственом стању.

ГЛАС: Градоначелник Драшко Станивуковић је након сједнице Скупштине града рекао да су одборници СНСД-а били против повећања субвенција за приватне вртиће. Због чега?

ЂАЈИЋ: То су лажи. Ми смо за јефтиније вртиће, идемо ка томе да се из пореза на непокретности издвоји новац како би цијена боравка дјеце у свим вртићима била једнака. На тај начин обезбиједили бисмо додатних шест милиона за дјецу која иду у приватне вртиће. То је наш приједлог. Инсистирамо на њему и усвојићемо га на сједници Скупштине града. У томе ћемо успјети. Новац од пореза на непокретност ићи ће за оно што је најпотребније, а то су дјеца Бањалуке. Дискриминацији дјеце треба стати у крај. Имамо и рјешење за то које је понудио предсједник Скупштине града Љубо Нинковић. Градоначелник је највећи лажов којег сам у животу видио.

ГЛАС: Када би се тај приједлог могао наћи на сједници Скупштине града?

ЂАЈИЋ: Чим буде настављена прекинута сједница Скупштине града, биће и тај приједлог. Након што Нинковић обави консултације са шефовима клубова, биће заказан и наставак прекинуте сједнице Скупштине града.

ГЛАС: Већ четири године град отежано функционише због неслагања на релацији скупштинска већина - градоначелник. Има ли икакве шансе да се ишта промијени до краја мандата?

ЂАЈИЋ: Није неслагање. Све што је ставио на дневни ред, ми смо му и изгласали. Све и један буџет смо изгласали, као и сваке године ребаланс, осим оног за прошлу годину. Ми смо у децембру предлагали ребаланс без кредита, али он није био за то. Само тражи кредите и троши их, али успут дио процената трпа у своје џепове. Све смо му дали и усвојили, тако да ово није неслагање, већ минимална контрола јер да није било већине, град би био опељешен, опустошен и уништен, и овако је добро срушен и покраден. Питамо га, чему задужење опет, задужио си се више од 30 милиона КМ. Чему задужење милион за воду у Стричићима, ако имаш три милиона да правиш базен код “Делте”. Па, је ли битније те милионе дати у базен и за вјештачко језеро 200 метара од Врбаса или да да народу? Је л' битније 600.000 за три семафора на кружном току или за воду људима на Мањачи?

ГЛАС: Када ће ситуација у граду бити промијењена?

ЂАЈИЋ: У октобру, након избора, али, нажалост, градоначелник ће до тада покрасти све и ко дође тада, биће стечајни управник, а не градоначелник. Неће остати ништа. Наслиједио је 20 милиона од Игора Радојичића, а дубиоза ће бити стотину милиона марака у октобру када неко други дође.

ГЛАС: Ко су најизгледнији кандидати СНСД-а за градоначелника Бањалуке?

ЂАЈИЋ: Имамо неколико озбиљних кандидата. Полемише се о разним именима, од Срђана Амиџића, Љубе Нинковића, мене, до доктора Николе Шобота. Сва та имена су у игри.

ГЛАС: Предводили сте тим доктора који је прегледао генерала Ратка Младића, а након повратка требало је да засједа конзилијум доктора у вези са здравствених стањем генерала. Да ли је то урађено?

ЂАЈИЋ: Већ имамо радну верзију пресјека наше посјете. Кроз дан, два све ћемо ставити на један документ како у вези с посјетом, тако и даљим лијечењем генерала. Дио тог материјала који будемо могли послаћемо и медијима.

Коалиција

ГЛАС: Оно што је примијећено на засједањима Скупштине града јесте да скупштинска већина зависи од тачке до тачке дневног реда. Због чега?

ЂАЈИЋ: Па, наравно да је тако. Народ ће све то у октобру казнити, посебно оне који сарађују са градоначелником због својих личних интереса, а никако интереса грађана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана