Vlado Đajić, predsjednik banjalučkog SNSD-a, za „Glas Srpske“: Budući gradonačelnik biće stečajni upravnik

Marijana Miljić Bjelovuk
Vlado Đajić, predsjednik banjalučkog SNSD-a, za „Glas Srpske“: Budući gradonačelnik biće stečajni upravnik

Izjednačićemo cijenu boravka djece u privatnim i javnim vrtićima u Banjaluci, a optužbe koje gradonačelnik Draško Stanivuković iznosi na naš račun nisu tačne. Mi smo za to da novac od poreza na nepokretnost ide za ono što je najpotrebnije, a to su djeca našeg grada, rekao je predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Banjaluka Vlado Đajić i dodao da je uz minimalnu kontrolu skupštinske većine spriječeno dodatno rasipanje novca građana.

U intervjuu za “Glas” Đajić, koji je direktor Univerzitetskog kliničkog centra RS, rekao je da su u igri ispred najveće stranke u Srpskoj za prvog čovjeka Banjaluke četiri imena. Osvrnuo se i na posjetu generalu Ratku Mladiću te dodao da će javnost za dan-dva biti obaviještena o njegovom zdravstvenom stanju.

GLAS: Gradonačelnik Draško Stanivuković je nakon sjednice Skupštine grada rekao da su odbornici SNSD-a bili protiv povećanja subvencija za privatne vrtiće. Zbog čega?

ĐAJIĆ: To su laži. Mi smo za jeftinije vrtiće, idemo ka tome da se iz poreza na nepokretnosti izdvoji novac kako bi cijena boravka djece u svim vrtićima bila jednaka. Na taj način obezbijedili bismo dodatnih šest miliona za djecu koja idu u privatne vrtiće. To je naš prijedlog. Insistiramo na njemu i usvojićemo ga na sjednici Skupštine grada. U tome ćemo uspjeti. Novac od poreza na nepokretnost ići će za ono što je najpotrebnije, a to su djeca Banjaluke. Diskriminaciji djece treba stati u kraj. Imamo i rješenje za to koje je ponudio predsjednik Skupštine grada Ljubo Ninković. Gradonačelnik je najveći lažov kojeg sam u životu vidio.

GLAS: Kada bi se taj prijedlog mogao naći na sjednici Skupštine grada?

ĐAJIĆ: Čim bude nastavljena prekinuta sjednica Skupštine grada, biće i taj prijedlog. Nakon što Ninković obavi konsultacije sa šefovima klubova, biće zakazan i nastavak prekinute sjednice Skupštine grada.

GLAS: Već četiri godine grad otežano funkcioniše zbog neslaganja na relaciji skupštinska većina - gradonačelnik. Ima li ikakve šanse da se išta promijeni do kraja mandata?

ĐAJIĆ: Nije neslaganje. Sve što je stavio na dnevni red, mi smo mu i izglasali. Sve i jedan budžet smo izglasali, kao i svake godine rebalans, osim onog za prošlu godinu. Mi smo u decembru predlagali rebalans bez kredita, ali on nije bio za to. Samo traži kredite i troši ih, ali usput dio procenata trpa u svoje džepove. Sve smo mu dali i usvojili, tako da ovo nije neslaganje, već minimalna kontrola jer da nije bilo većine, grad bi bio opelješen, opustošen i uništen, i ovako je dobro srušen i pokraden. Pitamo ga, čemu zaduženje opet, zadužio si se više od 30 miliona KM. Čemu zaduženje milion za vodu u Stričićima, ako imaš tri miliona da praviš bazen kod “Delte”. Pa, je li bitnije te milione dati u bazen i za vještačko jezero 200 metara od Vrbasa ili da da narodu? Je l' bitnije 600.000 za tri semafora na kružnom toku ili za vodu ljudima na Manjači?

GLAS: Kada će situacija u gradu biti promijenjena?

ĐAJIĆ: U oktobru, nakon izbora, ali, nažalost, gradonačelnik će do tada pokrasti sve i ko dođe tada, biće stečajni upravnik, a ne gradonačelnik. Neće ostati ništa. Naslijedio je 20 miliona od Igora Radojičića, a dubioza će biti stotinu miliona maraka u oktobru kada neko drugi dođe.

GLAS: Ko su najizgledniji kandidati SNSD-a za gradonačelnika Banjaluke?

ĐAJIĆ: Imamo nekoliko ozbiljnih kandidata. Polemiše se o raznim imenima, od Srđana Amidžića, Ljube Ninkovića, mene, do doktora Nikole Šobota. Sva ta imena su u igri.

GLAS: Predvodili ste tim doktora koji je pregledao generala Ratka Mladića, a nakon povratka trebalo je da zasjeda konzilijum doktora u vezi sa zdravstvenih stanjem generala. Da li je to urađeno?

ĐAJIĆ: Već imamo radnu verziju presjeka naše posjete. Kroz dan, dva sve ćemo staviti na jedan dokument kako u vezi s posjetom, tako i daljim liječenjem generala. Dio tog materijala koji budemo mogli poslaćemo i medijima.

Koalicija

GLAS: Ono što je primijećeno na zasjedanjima Skupštine grada jeste da skupštinska većina zavisi od tačke do tačke dnevnog reda. Zbog čega?

ĐAJIĆ: Pa, naravno da je tako. Narod će sve to u oktobru kazniti, posebno one koji sarađuju sa gradonačelnikom zbog svojih ličnih interesa, a nikako interesa građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana