Влада Српске издвојила готово 250 милиона КМ за програме помоћи грађанима

Срна
Влада Српске издвојила готово 250 милиона КМ за програме помоћи грађанима

БАЊАЛУКА - Влада Републике Српске саопштила је да је кроз бројне програме подршке грађанима од почетка године до данас издвојила готово 250 милиона КМ, што показује да се повећани буџетски приходи враћају грађанима, те да ова институција са пуном одговорношћу и солидарношћу одговара на глобалне изазове који су довели до раста инфлације.

Поводом данашњих оптужби посланика појединих опозиционих партија о томе да Влада Републике Српске "није учинила ништа да заштити грађане од инфлације", из ове институције напомињу да су од почетка ове године донијели низ мјера намијењених заштити животног стандарда становништва.

"Још у децембру прошле године усвојен је сет закона који је довео до повећања плата и пензија и издвајања за борачке категорије и лицима која су у стању социјалне потребе, укључујући и обрачун плата који је имао за циљ растерећење пореских оптерећења и повећање плата", саопштено је из Бироа Владе Републике Српске за односе са јавношћу.

У саопштењу се додаје да је само смањењем пореза свим запосленим у реалном сектору упућено 50 милиона КМ с циљем повећања плата, а послодавци су ослобођени плаћања 80 милиона КМ према Фонду здравственог осигурања.

"Као дио ових мјера, ребалансом су повећане субвенције привреди, те је планиран износ за 40 милиона КМ већи од планираног буџета за 2022. годину. Од поменутог износа, само 23 милиона КМ се односи на повећање субвенција пореза и доприноса у сврху повећања плата", наводи се у саопштењу.

У саопштењу се истиче да је други сет мјера обухваћених ребалансом упућен на разматрање и усвајање у Народној скупштини Републике Српске, а да је њиме планирано повећање плата, пензија, борачких и социјалних давања за 10 одсто, а планирана је и ставка од 50 милиона КМ која би требало да служи за једнократна давања угроженим категоријама као што су социјални угрожени, борци, пензионери и омладина.

"Буџетски оквир ће ребалансом бити повећан за 358 милиона КМ, а већи дио овог повећања ће се односити на подршку грађанима", додаје се у саопштењу.

Из Владе напомињу да је, између осталих, овогодишњи аграрни буџет са првобитно планираних 75 милиона КМ повећан на 99 милиона КМ /издвојено додатних 24 милиона КМ, кроз мјере директне подршке произвођачима/, те да ће овај износ бити додатно повећан, подршком произвођачима млијека са додатних седам милиона КМ.

У саопштењу се додаје да ће за реализацију три програма запошљавања, умјесто планираних 14 милиона КМ, бити издвојено дупло више – 28 милиона КМ.

Једна од одлука која је пратила други сет мјера је, како се наводи, одлука о утврђивању најниже плате, која сада износи 650 КМ, а што је више од оне у Федерације БиХ.

"Сматрамо посебно лицемјерним да поједини парлементарци позивају Владу да једну од народних кухиња жодмах помогне са 100.000 КМж, а што говори о забрињавајућем нивоу њихове неинформисаности, па и злонамјереног извртања чињеница", истичу из Владе Српске.

У саопштењу се напомиње да је јавну кухињу која ја поменута у парламентарној расправи, Влада Републике Српске прошлог мјесеца помогла са 130.000 КМ једнократне помоћи, у оквиру помоћи од 357.000 која је дата за свих 15 народних кухиња које дјелују у Републици Српској.

Осим тога, како се наводи, Влада је управо с циљем заштите најугроженијих категорија становништва, у фебруару додатно обезбиједила 318.000 КМ за хуманитарна удружења и социјално угрожена лица, у оквиру помоћи за рад јавних кухиња и набавку прехрамбено-хигијенских пакета.

Из Владе Републике Српске истичу да су извршили и интервентне набавке одређене врсте робе, те да се прати и кретање цијена на међународном тржишту и да ће се благовремено реаговати у оквиру расположивих ресурса.

"Једна од могућности је ограничавање цијена или њихово замрзавање које би могло довести до несташица. Тренутно је у складу са Законом о регулисању цијена на снази одређивање маржи на нафту и нафтне деривате и органичење маржи на основне животне намирнице које се одређују у односу на набавну цијену", наводи се у саопштењу.

Осим наведеног, Влада Републике Српске је упутила иницијативу за измјену у области индиректног опорезивања.

"Увођењем снижене стопе на основне животне намирнице, Влада Републике Српске је исказала спремност да се одрекне прихода који припадају Српској у укупном износу од 111 милиона КМ до краја године, док би укупан губитак прихода због укидања акциза на нафтне деривате износио 17,6 милиона КМ за Републику Српску", наводи се у саопштењу.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана