Vlada Srpske izdvojila gotovo 250 miliona KM za programe pomoći građanima

Srna
Vlada Srpske izdvojila gotovo 250 miliona KM za programe pomoći građanima

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske saopštila je da je kroz brojne programe podrške građanima od početka godine do danas izdvojila gotovo 250 miliona KM, što pokazuje da se povećani budžetski prihodi vraćaju građanima, te da ova institucija sa punom odgovornošću i solidarnošću odgovara na globalne izazove koji su doveli do rasta inflacije.

Povodom današnjih optužbi poslanika pojedinih opozicionih partija o tome da Vlada Republike Srpske "nije učinila ništa da zaštiti građane od inflacije", iz ove institucije napominju da su od početka ove godine donijeli niz mjera namijenjenih zaštiti životnog standarda stanovništva.

"Još u decembru prošle godine usvojen je set zakona koji je doveo do povećanja plata i penzija i izdvajanja za boračke kategorije i licima koja su u stanju socijalne potrebe, uključujući i obračun plata koji je imao za cilj rasterećenje poreskih opterećenja i povećanje plata", saopšteno je iz Biroa Vlade Republike Srpske za odnose sa javnošću.

U saopštenju se dodaje da je samo smanjenjem poreza svim zaposlenim u realnom sektoru upućeno 50 miliona KM s ciljem povećanja plata, a poslodavci su oslobođeni plaćanja 80 miliona KM prema Fondu zdravstvenog osiguranja.

"Kao dio ovih mjera, rebalansom su povećane subvencije privredi, te je planiran iznos za 40 miliona KM veći od planiranog budžeta za 2022. godinu. Od pomenutog iznosa, samo 23 miliona KM se odnosi na povećanje subvencija poreza i doprinosa u svrhu povećanja plata", navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da je drugi set mjera obuhvaćenih rebalansom upućen na razmatranje i usvajanje u Narodnoj skupštini Republike Srpske, a da je njime planirano povećanje plata, penzija, boračkih i socijalnih davanja za 10 odsto, a planirana je i stavka od 50 miliona KM koja bi trebalo da služi za jednokratna davanja ugroženim kategorijama kao što su socijalni ugroženi, borci, penzioneri i omladina.

"Budžetski okvir će rebalansom biti povećan za 358 miliona KM, a veći dio ovog povećanja će se odnositi na podršku građanima", dodaje se u saopštenju.

Iz Vlade napominju da je, između ostalih, ovogodišnji agrarni budžet sa prvobitno planiranih 75 miliona KM povećan na 99 miliona KM /izdvojeno dodatnih 24 miliona KM, kroz mjere direktne podrške proizvođačima/, te da će ovaj iznos biti dodatno povećan, podrškom proizvođačima mlijeka sa dodatnih sedam miliona KM.

U saopštenju se dodaje da će za realizaciju tri programa zapošljavanja, umjesto planiranih 14 miliona KM, biti izdvojeno duplo više – 28 miliona KM.

Jedna od odluka koja je pratila drugi set mjera je, kako se navodi, odluka o utvrđivanju najniže plate, koja sada iznosi 650 KM, a što je više od one u Federacije BiH.

"Smatramo posebno licemjernim da pojedini parlementarci pozivaju Vladu da jednu od narodnih kuhinja žodmah pomogne sa 100.000 KMž, a što govori o zabrinjavajućem nivou njihove neinformisanosti, pa i zlonamjerenog izvrtanja činjenica", ističu iz Vlade Srpske.

U saopštenju se napominje da je javnu kuhinju koja ja pomenuta u parlamentarnoj raspravi, Vlada Republike Srpske prošlog mjeseca pomogla sa 130.000 KM jednokratne pomoći, u okviru pomoći od 357.000 koja je data za svih 15 narodnih kuhinja koje djeluju u Republici Srpskoj.

Osim toga, kako se navodi, Vlada je upravo s ciljem zaštite najugroženijih kategorija stanovništva, u februaru dodatno obezbijedila 318.000 KM za humanitarna udruženja i socijalno ugrožena lica, u okviru pomoći za rad javnih kuhinja i nabavku prehrambeno-higijenskih paketa.

Iz Vlade Republike Srpske ističu da su izvršili i interventne nabavke određene vrste robe, te da se prati i kretanje cijena na međunarodnom tržištu i da će se blagovremeno reagovati u okviru raspoloživih resursa.

"Jedna od mogućnosti je ograničavanje cijena ili njihovo zamrzavanje koje bi moglo dovesti do nestašica. Trenutno je u skladu sa Zakonom o regulisanju cijena na snazi određivanje marži na naftu i naftne derivate i organičenje marži na osnovne životne namirnice koje se određuju u odnosu na nabavnu cijenu", navodi se u saopštenju.

Osim navedenog, Vlada Republike Srpske je uputila inicijativu za izmjenu u oblasti indirektnog oporezivanja.

"Uvođenjem snižene stope na osnovne životne namirnice, Vlada Republike Srpske je iskazala spremnost da se odrekne prihoda koji pripadaju Srpskoj u ukupnom iznosu od 111 miliona KM do kraja godine, dok bi ukupan gubitak prihoda zbog ukidanja akciza na naftne derivate iznosio 17,6 miliona KM za Republiku Srpsku", navodi se u saopštenju.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana