Вишковић: Буџет стабилан, инвестиције према плану

Срна
Вишковић: Буџет стабилан, инвестиције према плану

БАЊАЛУКА - Премијер Републике Српске Радован Вишковић рекао је да је буџет Српске стабилан, да се инвестициони циклус у овој години одвија према планираној динамици, те да је програмом рада Народне скупштине планирано да у редовној процедури у првој половини децембра буде усвојен републички буџет за идућу годину.

“У протеклих девет мјесеци имали смо пад прихода у буџету Републике Српске мање од шест одсто или око 105 милиона КМ, од чега је око 90 милиона КМ из индиректних пореза”, рекао је Вишковић.

Он је навео да ће морати да буде урађен још један ребаланс буџета због тога што је у постојећем ребалансу био предвиђен око 151 милион КМ за помоћ привреди, здравственом сектору, а до данас је то прекорачено за око 30 милиона КМ.

“Због тога морамо извршити ребаланс да би то било покривено у складу са законима о финансијском пословању”, појаснио је Вишковић.

Према његовим ријечима, планирано је да у редовној процедури, како је предвиђено програмом рада Народне скупштине Републике Српске, у првој половини децембра буде усвојен буџет Српске за 2021. годину.

Говорећи о реализацији Гарантног програма у Републици Српској, Вишковић је навео да је Српска прва у окружењу Гарантни фонд ставила на услугу привредним субјектима.

“Већ се кренуло са издавањем првих гаранција преко пословних банака. У овом моменту имамо потписане уговоре са више од 10 банака и са двије микрокредитне организације”, рекао је Вишковић вечерас за АТВ.

Наводећи да Српска гарантује са 70 одсто гаранције за средства која повуче привредни субјекат, Вишковић је рекао да то у овом моменту износи око 238 милиона КМ, што је значајна помоћ привредним субјектима да преброде текуће проблеме ликвидности, набавке сировина и што их оптерећује у раду.

Он је рекао да се инвестициони циклус који је планиран у 2020. години из буџета Републике Српске и локалних заједница одвија према планираној динамици, подсјетивши да је Влада Српске крајем јуна од аранжмана са Међународним монетарним фондом /ММФ/ више од 30 милиона КМ дозначила локалним заједницама.

“Имам информацију да су локалне заједнице тим средствима попеглале своје буџете у односу на губитке које су имале због епидемије вируса корона и имале буџетско пуњење као да није било вируса”, истакао је Вишковић.

Говорећи о могућности новог кредитног аранжмана са ММФ-ом, Вишковић је навео да ће Влада Републике Српске наредних дана имати преговоре са представницима ММФ-а за западни Балкан и БиХ, те да све зависи од тога шта ће та мисија очекивати од БиХ и Српске.

“Очекујемо у децембру да имамо услове и уколико буду повољни по Републику Српску ми ћемо ући у тај кредитни аранжман. Можемо разговарати о теми реформе јавне управе или јавних предузећа, али не и о ономе што уништава суверенитет Републике Српске”, напоменуо је Вишковић.

Коментаришући ситуацију у Влади Републике Српске након одлуке Предсједништва ДНС-а да напусти владајућу коалицију у Српској, Вишковић је рекао да не би требала бити угрожена позиција министара из ДНС-а уколико општински одбори те странке који су кандидовали министре и даље подржавају владајућу коалицију.

“Уколико министри долазе из одбора ДНС-а који одлуче да иступе из већине и на неки начин се прикључе опозицији, онда ће и њихов статус бити рјешаван у складу са тим”, нагласио је Вишковић и додао да је ДНС у Лопарама недавно потписао коалициони споразум са СНСД-ом.

Када је ријеч о сарадњи Републике Српске са Србијом, Вишковић је истакао да је она на високом нивоу, као и да је Српска имала апсолутну финансијску помоћ Србије за неке пројекте.

“Није важна само финансијска помоћ коју нам Србија пружа. Више је важна та подршка Србије. Ако имате некога ко ће у било којем моменту стати иза вас, осјећате се сигурније и боље. Србија је потписник и гарант Дејтонског мировног споразума. Србија се залаже за суверенитет БиХ, али се мора поштовати Устав, Дејтонски споразум и надлежности Републике Српске”, нагласио је Вишковић.

Вишковић, који је и потпредсједник СНСД-а, рекао је да та странка очекује убједљиву побједу на предстојећим локалним изборима.  

Вишковић: Одговорним понашањем избјећи додатно пооштравање мјера

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је вечерас да је у Српској тренутно погоршана епидемиолошка ситуација у вези са вирусом корона, те апеловао на грађане да се одговорно понашају да би се избјегло затварање образовних установа, трговина, угоститељских објеката и увођење полицијског часа.
Он је нагласио да ове мјере нису ничији хир, нити репресија или хтијење, већ да се њима жели спасити здравље грађана, економски систем и привреда Републике Српске.

Вишковић не искључује могућност увођења полицијског часа у Републици Српској уколико епидемиолошка ситуација измакне контроли.

Он је подсјетио да је Републички штаб за ванредне ситуације донио јуче нове мјере с циљем заустављања погоршане епидемиолошке ситуације и заштите здравља грађана и економије Републике Српске.

Вишковић је за АТВ рекао да је донесена наредба да је од данас обавезно ношење заштитне маске на отвореном и у затвореном простору, те да су од тога једино изузета дјеца млађа од седам година и дјеца са инвалидитетом која не могу самостално да ставе или скину заштитну маску.

Он је навео да су ограничена јавна окупљања на 10 лица, да је забрањена музика уживо у угоститељским објектима, те да је препоручено да се јавни скупови гдје год је то могуће редукују или одгоде за извијесно вријеме.

Према његовим ријечима, ове мјере нису ништа ново, нити специфично само за Републику Српску, већ је ријеч о мјерама које Свјетска здравствена организација /СЗО/ препоручује широм свијета.

“Једина мјера која је позната широм свијета против вируса корона је физичка дистанца, ношење заштитне маске и лична хигијена, како би вирус држали под контролом”, додао је Вишковић.

Вишковић је рекао да је погоршање епидемилошке ситуације у Републици Српској очекивано јер је струка раније најављивала да ће бити знатно повећан број заражених од вируса корона на јесен у односу на љето.

Он је нагласио да су Влада Републике Српске и Републички штаб за ванредне ситуације радили и неке превентивне мјере у смислу припрема здравствених установа у погледу набавке опреме и проширења прихватних капацитета.

Вишковић је захвалио здравственим радницима за њихов рад и пожртвовање у протеклих осам мјесеци у борби против корона вируса у Републици Српској.

“У овом моменту здравствени систем Републике Српске може издржати удар корона вируса, али уколико би дошло до знатног погоршања епидемиолошке ситуације, питање је да ли би могао издржати”, истакао је Вишковић.

Он је рекао да нема претјераних показатеља заразе вирусом корона у школама и здравствених радника који су се заразили на радним мјестима у ковид амбулантама, већ да је зараза, углавном, долазила из породица са приватних дружења, забава и рођендана, а не из образовних институција.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана