Višković: Budžet stabilan, investicije prema planu

Srna
Višković: Budžet stabilan, investicije prema planu

BANjALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da je budžet Srpske stabilan, da se investicioni ciklus u ovoj godini odvija prema planiranoj dinamici, te da je programom rada Narodne skupštine planirano da u redovnoj proceduri u prvoj polovini decembra bude usvojen republički budžet za iduću godinu.

“U proteklih devet mjeseci imali smo pad prihoda u budžetu Republike Srpske manje od šest odsto ili oko 105 miliona KM, od čega je oko 90 miliona KM iz indirektnih poreza”, rekao je Višković.

On je naveo da će morati da bude urađen još jedan rebalans budžeta zbog toga što je u postojećem rebalansu bio predviđen oko 151 milion KM za pomoć privredi, zdravstvenom sektoru, a do danas je to prekoračeno za oko 30 miliona KM.

“Zbog toga moramo izvršiti rebalans da bi to bilo pokriveno u skladu sa zakonima o finansijskom poslovanju”, pojasnio je Višković.

Prema njegovim riječima, planirano je da u redovnoj proceduri, kako je predviđeno programom rada Narodne skupštine Republike Srpske, u prvoj polovini decembra bude usvojen budžet Srpske za 2021. godinu.

Govoreći o realizaciji Garantnog programa u Republici Srpskoj, Višković je naveo da je Srpska prva u okruženju Garantni fond stavila na uslugu privrednim subjektima.

“Već se krenulo sa izdavanjem prvih garancija preko poslovnih banaka. U ovom momentu imamo potpisane ugovore sa više od 10 banaka i sa dvije mikrokreditne organizacije”, rekao je Višković večeras za ATV.

Navodeći da Srpska garantuje sa 70 odsto garancije za sredstva koja povuče privredni subjekat, Višković je rekao da to u ovom momentu iznosi oko 238 miliona KM, što je značajna pomoć privrednim subjektima da prebrode tekuće probleme likvidnosti, nabavke sirovina i što ih opterećuje u radu.

On je rekao da se investicioni ciklus koji je planiran u 2020. godini iz budžeta Republike Srpske i lokalnih zajednica odvija prema planiranoj dinamici, podsjetivši da je Vlada Srpske krajem juna od aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom /MMF/ više od 30 miliona KM doznačila lokalnim zajednicama.

“Imam informaciju da su lokalne zajednice tim sredstvima popeglale svoje budžete u odnosu na gubitke koje su imale zbog epidemije virusa korona i imale budžetsko punjenje kao da nije bilo virusa”, istakao je Višković.

Govoreći o mogućnosti novog kreditnog aranžmana sa MMF-om, Višković je naveo da će Vlada Republike Srpske narednih dana imati pregovore sa predstavnicima MMF-a za zapadni Balkan i BiH, te da sve zavisi od toga šta će ta misija očekivati od BiH i Srpske.

“Očekujemo u decembru da imamo uslove i ukoliko budu povoljni po Republiku Srpsku mi ćemo ući u taj kreditni aranžman. Možemo razgovarati o temi reforme javne uprave ili javnih preduzeća, ali ne i o onome što uništava suverenitet Republike Srpske”, napomenuo je Višković.

Komentarišući situaciju u Vladi Republike Srpske nakon odluke Predsjedništva DNS-a da napusti vladajuću koaliciju u Srpskoj, Višković je rekao da ne bi trebala biti ugrožena pozicija ministara iz DNS-a ukoliko opštinski odbori te stranke koji su kandidovali ministre i dalje podržavaju vladajuću koaliciju.

“Ukoliko ministri dolaze iz odbora DNS-a koji odluče da istupe iz većine i na neki način se priključe opoziciji, onda će i njihov status biti rješavan u skladu sa tim”, naglasio je Višković i dodao da je DNS u Loparama nedavno potpisao koalicioni sporazum sa SNSD-om.

Kada je riječ o saradnji Republike Srpske sa Srbijom, Višković je istakao da je ona na visokom nivou, kao i da je Srpska imala apsolutnu finansijsku pomoć Srbije za neke projekte.

“Nije važna samo finansijska pomoć koju nam Srbija pruža. Više je važna ta podrška Srbije. Ako imate nekoga ko će u bilo kojem momentu stati iza vas, osjećate se sigurnije i bolje. Srbija je potpisnik i garant Dejtonskog mirovnog sporazuma. Srbija se zalaže za suverenitet BiH, ali se mora poštovati Ustav, Dejtonski sporazum i nadležnosti Republike Srpske”, naglasio je Višković.

Višković, koji je i potpredsjednik SNSD-a, rekao je da ta stranka očekuje ubjedljivu pobjedu na predstojećim lokalnim izborima.  

Višković: Odgovornim ponašanjem izbjeći dodatno pooštravanje mjera

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković izjavio je večeras da je u Srpskoj trenutno pogoršana epidemiološka situacija u vezi sa virusom korona, te apelovao na građane da se odgovorno ponašaju da bi se izbjeglo zatvaranje obrazovnih ustanova, trgovina, ugostiteljskih objekata i uvođenje policijskog časa.
On je naglasio da ove mjere nisu ničiji hir, niti represija ili htijenje, već da se njima želi spasiti zdravlje građana, ekonomski sistem i privreda Republike Srpske.

Višković ne isključuje mogućnost uvođenja policijskog časa u Republici Srpskoj ukoliko epidemiološka situacija izmakne kontroli.

On je podsjetio da je Republički štab za vanredne situacije donio juče nove mjere s ciljem zaustavljanja pogoršane epidemiološke situacije i zaštite zdravlja građana i ekonomije Republike Srpske.

Višković je za ATV rekao da je donesena naredba da je od danas obavezno nošenje zaštitne maske na otvorenom i u zatvorenom prostoru, te da su od toga jedino izuzeta djeca mlađa od sedam godina i djeca sa invaliditetom koja ne mogu samostalno da stave ili skinu zaštitnu masku.

On je naveo da su ograničena javna okupljanja na 10 lica, da je zabranjena muzika uživo u ugostiteljskim objektima, te da je preporučeno da se javni skupovi gdje god je to moguće redukuju ili odgode za izvijesno vrijeme.

Prema njegovim riječima, ove mjere nisu ništa novo, niti specifično samo za Republiku Srpsku, već je riječ o mjerama koje Svjetska zdravstvena organizacija /SZO/ preporučuje širom svijeta.

“Jedina mjera koja je poznata širom svijeta protiv virusa korona je fizička distanca, nošenje zaštitne maske i lična higijena, kako bi virus držali pod kontrolom”, dodao je Višković.

Višković je rekao da je pogoršanje epidemiloške situacije u Republici Srpskoj očekivano jer je struka ranije najavljivala da će biti znatno povećan broj zaraženih od virusa korona na jesen u odnosu na ljeto.

On je naglasio da su Vlada Republike Srpske i Republički štab za vanredne situacije radili i neke preventivne mjere u smislu priprema zdravstvenih ustanova u pogledu nabavke opreme i proširenja prihvatnih kapaciteta.

Višković je zahvalio zdravstvenim radnicima za njihov rad i požrtvovanje u proteklih osam mjeseci u borbi protiv korona virusa u Republici Srpskoj.

“U ovom momentu zdravstveni sistem Republike Srpske može izdržati udar korona virusa, ali ukoliko bi došlo do znatnog pogoršanja epidemiološke situacije, pitanje je da li bi mogao izdržati”, istakao je Višković.

On je rekao da nema pretjeranih pokazatelja zaraze virusom korona u školama i zdravstvenih radnika koji su se zarazili na radnim mjestima u kovid ambulantama, već da je zaraza, uglavnom, dolazila iz porodica sa privatnih druženja, zabava i rođendana, a ne iz obrazovnih institucija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana