Више новца за дјечију заштиту у Српској: Свака додатна марка ублажава терет кризе

 Анита Јанковић Речевић
Више новца за дјечију заштиту у Српској: Свака додатна марка ублажава терет кризе

БАЊАЛУКА - Повећање дјечијег додатка као и накнаде за његоватеље значајно ће олакшати свакодневицу мајкама и очевима којима у времену кризе свака марка доприноси квалитетнијем животу.

Министар здравља и социјалне заштите РС, Ален Шеранић најавио је јуче да ће ове године за 20 одсто бити повећани износи права на додатак за дјецу и то на прворођено, другорођено и четврторођено дијете, па ће умјесто досадашњих 97,20 КМ износити 117 КМ. Додатак на трећерођено дијете биће повећан с досадашњих 140,40 КМ на 169 КМ, док ће додатак за осјетљиве категорије дјеце, попут малишана с потешкоћама у развоју и дјеце корисника права на додатак за туђу његу и помоћ, износити 208 КМ, умјесто 172,80 КМ.

- Повећање је резултат недавне одлуке Владе РС којом је, у складу са Законом о дјечјој заштити, основица за утврђивање висине права на додатак на дјецу и на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу утврђена у проценту од 100 одсто од најниже плате у Српској која је лани износила 650 КМ. По истом основу, износ права на накнаду родитељу-његоватељу или његоватељу у овој години биће повећан с 540 КМ на 650 КМ - истакао је Шеранић и навео да је за наведена повећања у буџету Јавног фонда за дјечију заштиту планирано додатних око 10,4 милиона КМ.

Предсједник Удружења породица са четворо и више дјеце “Четири плус” РС, Миладин Готовац каже за “Глас” да је Влада РС лани водила веома одговорну политику када су у питању социјалне категорије становништва, а да најновији потез показује да ће тако бити и ове године.

- Увећање додатака за 20 одсто биће од великог значаја за све кориснике јер се ради о социјалним категоријама друштва, а с обзиром на непрекидне таласе поскупљења умањиће и терет кризе. Свака марка тим породицама је битна. Прије само двије године, односно 2021. дјечији додатак је био 46 КМ, указали смо институцијама на ту поражавајућу чињеницу, нисмо критиковали већ људским гестом указали на проблем што је лани условило повећањем за стотину одсто, а ево сада за 20 процената - рекао је Готовац.

Истакао је да све одлуке које су донесене посљедњих година са циљем помоћи породицама доприносе бољем и квалитетнијем животу најугроженијих, изразивши наду да ће то допринијети и повећању наталитета.

- Проблем који треба рјешавати јесте тај што родитељи тешко могу остварити право на дјечији додатак због ниског цензуса који сада износи око 102 КМ по члану, што практично значи да породица која има загарантован лични доходак нема право на додатак. Позивам институције да за 100 одсто повећају цензус како би број корисника био далеко већи - додао је он. 

Предсједница Савеза удружења за помоћ ментално недовољно развијеним лицима Републике Српске “МеНеРаЛи” Татјана Спасојевић каже да је похвално што се обим права која користе дјеца, млади и особе са инвалидитетом константно повећава и прилагођава потребама породица.

- Када је закон о родитељу-његоватељу донесен речено је да ће та накнада бити у висини минималца у претходној години. Будући да је лани дошло до раста минималца сада аутоматски расте накнада и то за 110 КМ у односу на 2022. годину. Увећан је и дјечији додатак који примају дјеца с потешкоћама у развоју. Не могу рећи да су та средстава велика, али је добро што константно расту. Помоћ за родитеља-његоватеља када је уведена прије неколико година износила је 135 КМ - казала је Спасојевићева за “Глас”.

Она је додала да се врло добро сјећа периода када су породице дјеце с потешкоћама у развоју и инвалидитетом имале примања од 41 КМ.

- Родитељи-његоватељи који ће сада примати 650 КМ, такође добијају 220 КМ за туђу његу и помоћ, плус лична инвалиднина која је лани износила 170 КМ и када се све то сабере премаши се цифра од 1.000 КМ што није мало. Корисници добијају и одређени број пелена ако су им потребне, доступни су им лијекови и низ других бенефита - рекла је Спасојевићева.

Студенти

Миладин Готовац каже да ће од институција Српске затражити проширење права у оквиру Закона о подршци незапосленом родитељу четворо и више дјеце РС, односно да право на мјесечну накнаду од 750 КМ примају корисници све док им дјеца студирају, а не до њиховог пунољетства.

- Тражићемо да се у обзир узму и студенти јер се не ради о великом броју корисника а родитељима би и те­ како значило јер студенту треба много више средстава него дјетету од двије године - наводи Готовац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана