Велика побједа Милорада Додика, Кетрин Ештон сређује правосуђе

С. Тадић, Ж. Домазет
Велика побједа Милорада Додика, Кетрин Ештон сређује правосуђе

БAЊAЛУКA - Европска унија спремна је да помогне БиХ, да отвори дијалог о раду правосуђа и активира механизме као одговор на све дилеме.

Рекла је ово јуче на прес-конференцији у Бањалуци високи представник ЕУ за спољну политику и европску безбједност Кетрин Ештон послије састанка са предсједником Републике Српске Милорадом Додиком.

ЕУ формира комисију

Ештонова је казала да ће ЕУ формирати комисију која ће анализирати ра­д правосудних институција БиХ на чијем челу ће бити Штефан Филе. Истакла је да ће та комисија на крају свог рада дати препоруке за рјешавање недостатака у правосудном систему.

- Први састанак којем ће предсједавати комесар Филе биће одржан у Бањалуци, а тема ће бити реформа правосуђа, функционисање правосуђа на државном, ентитетском и кантоналним нивоима и правни оквири координације надлежности - рекла је Ештонова.

Како сазнаје "Глас Српске", састанак комисије требало би да буде одржан већ у јуну.

Ештонова је додала да је предсједник Додик изразио четири конкретне бојазни када је ријеч о раду Суда и Тужилаштва БиХ и да ће оне бити предмет дијалога.

- Поштовани предсједниче, дијелим Вашу визију да БиХ треба да буде чланица ЕУ. Пут до пуноправног чланства је тежак. Спремни смо да помогнемо и наша посјета је још један доказ да ЕУ брине и да је спремна да помогне - рекла је Ештонова.

Истакла је да је отварање конструктивног дијалога о функционисању и раду правосуђа механизам који ће ЕУ активирати као одговор на дилеме које се тичу пута БиХ као ЕУ.

- Ријеч је о механизму помоћу којег се рјешавају правосудна питања у земљама у процесу проширивања ЕУ. Сматрамо да сва легитимна питања заслужују озбиљну анализу и адекватан одговор и стога смо вољни да се ангажујемо - рекла је Ештонова и додала да јој је жао што је њена посјета Српској овако кратка.

Рекла је да се слаже са Додиком да је најбољи пут напријед, конструктиван дијалог.

- Радујем се и ишчекујем тај дијалог - рекла је Ештонова.

Европа уважила аргументе РС

- Република Српска и њене институције могу бити сигурне да је ЕУ на највишем нивоу спремна да се ангажује и да отвори структурални дијалог о питањима рада и функционисања Суда и Тужилаштва БиХ - изјавио је Додик на заједничкој прес- конференцији са Ештоновом.

Он је поновио да је РС истакла четири конкретне замјерке на њихов рад као што су непроцесуирање крупних случајева ратних злочина над српским становништвом, ретроактивну примјену закона, двостепеност у суду и однос нивоа у правосуђу, те да је ЕУ на велику радост Српске то примијетила.

- ЕУ као кредибилан саговорник спремна је да свој кредибилитет уложи и отвори дијалог. Ово сматрамо важним кораком послије много година сталног упозоравања на ова питања. Разумијемо да је ово почетак дијалога о правосуђу, гдје ће се разматрати недостаци у раду правосудних институција на нивоу БиХ- истакао је Додик.

Он је додао да заједно треба тежити успостављању европске праксе и стандарда у складу са европском перспективом.

Додик је рекао да ће на основу ове понуде ЕУ затражити од Народне скупштине РС да предложи одлуку која ће адекватно осликати новонасталу ситуацију, те да послије овог става ЕУ сматра да референдум о изјашњавању о раду Суда и Тужилаштва БиХ за сада није неопходан.

Састанку у Бањалуци поред Додика и Ештонове присуствовао је и извршни директор за западни Балкан у Служби за спољне послове ЕУ Мирослав Лајчак, те предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић, предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић и министар за економске односе и регионалну сарадњу РС Жељка Цвијановић. Састанку у Палати Републике Српске присуствовали су и предсједник Социјалистичке партије РС Петар Ђокић, предсједник Савеза логораша Бранислав Дукић и предсједник Борачке организације Пантелија Ћургуз.

- Ово је велика побједа, ми смо довели Европу овдје, они су уважили наше четири тачке и ставили их на дневни ред. Онемогућили смо високог представника да дјелује. Ово је доказ да је реформа за правосуђе коју је спроводио OHR била потпуно погрешна. Сада ЕУ ставља на дневни ред све то поново - рекао је "Гласу Српске" један високи званичник РС, коментаришући разговоре у Бањалуци.

Ђокић је послије састанка рекао да је дан посјете Кетрин Ештон РС историјски, те да је послије посјете Медлин Олбрајт ово једна од најважнијих посјета Српској.

- Посјета је показала да је одлучношћу РС и парламента урађен огроман посао који је скренуо пажњу на проблеме у правосудном систему БиХ - рекао је Ђокић и додао да је долазак Ештонове резултат одговорне политике коју спроводи Српска.

- Врло је значајно да је Ештонова промовисала потребу дијалога у БиХ о питањима функционисања правосудних институција и да је четири питања која су истакнута од предсједника РС поновила и најавила кораке - рекао је Ђокић.

Додао је да само прихватање дијалога од стране ЕУ говори о томе да ранија наметнута рјешења нису била рјешење.

Ђокић је појаснио да ће питање референдума бити разматрано у парламенту Српске, али да је јасно да нема потребе да референдум сада буде одржан.

Ештонова и Лајчак послије састанка у Бањалуци отпутовали су у Сарајево гдје су разговарали са члановима Предсједништва БиХ, те предсједником СДП-а Златком Лагумџијом и замјеником предсједника СДA Aсимом Сарајлићем.

Послије састанка у Предсједништву, она је казала да одлуке о правосуђу треба донијети у политичкој арени и о тим питањима Ештонова је истакла да треба расправљати у свјетлу стандарда ЕУ, уз стручну помоћ Уније.
Бошњачки члан Предсједништва Бакир Изетбеговић рекао је да је ријешен акутни проблем, али не и "хронични" који представља акумулацију антидејтонских и антидржавних поступака Републике Српске".  

OHR покушао да спријечи долазак

Иако су посјета и састанак руководства Републике Српске са Ештоновом и Лајчаком били договорени, у ноћи између четвртка и петка овај састанак је отказан због притиска OHR-а.

- Кабинет предсједника РС обавијештен је око 00.30 часова да од састанка нема ништа. Aли у петак рано ујутро поново су звали Ештонова и Лајчак и потврдили долазак - сазнаје "Глас Српске".

 Ештонова и Лајчак у четвртак касно увече допутовали су у Сарајево гдје су разговарали са високим представником Валентином Инцком. Нико од службеника OHR-а није знао ко се налази у Инцковом кабинету што је изазвало праву панику.

Занимљиво је да су Ештонова и Лајчак стигли само неколико часова након што је Инцко путем  сарајевских медија запријетио активирањем санкција према РС и њеном предсједнику.

Отварањем дијалога о реформи правосуђа највиши представници ЕУ спријечили су погоршавање кризе у БиХ која је могла да услиједи послије најаве репресивних мјера OHR-а.

Велики корак напријед

Предсједник Борачке организације Републике Српске Пантелија Ћургуз рекао је да је посјета Кетрин Ештон и Мирослава Лајчака Бањалуци резултат снажне дипломатске активности руководства Српске.

- Долазак високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност много тога говори. Прихватање ЕУ да отвори дијалог о проблему на који дуго упозоравамо, а то је рад Суда и Тужилаштва БиХ, велики је корак напријед - истакао је Ћургуз и додао да то довољно говори да OHR није спровео реформу правосуђа у БиХ онако како је требало и како налажу европски стандарди.

- Сасвим је сигурно да ће се послије ових структуралних разговора о реформи доћи до нових рјешења и бити испуњени наши захтјеви да Суд и Тужилаштво БиХ буду у функцији правде и правичности, а не једностраног приступа који је био изражен у функцији сталне штете према РС - нагласио је Ћургуз.

Предсједник Савеза логораша РС Бранислав Дукић рекао је да сам долазак Кетрин Ештон у Бањалуку показује да Европа није зажмирила на захтјеве Републике Српске.

- Ово је велика побједа Републике Српске и српског народа у БиХ - казао је Дукић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана