Вехабије за базу у близини Додикове куће нуде 300.000 КМ

Екипа Гласа Српске
Вехабије за базу у близини Додикове куће нуде 300.000 КМ

БAЊAЛУКA - Четворица вехабија у зеленом "Фолксвагеновом" комбију швајцарских регистарских таблица почетком децембра покушала су да купе имање у близини куће предсједника РС Милорада Додика у Бакинцима код Лакташа, сазнаје "Глас Српске".

Вехабије су хрватским повратницима, али и Србима у селу Козара нудили по 300.000 КМ за имања, али нико од њих није прихватио да им прода имовину која вриједи знатно мање од понуђене цијене.

Из поткозарског села Козара као на длану се види имање Додикових у Бакинцима.

Мјештани

Како сазнаје "Глас Српске", вехабије су први пут у село Козара долазиле крајем јула прошле године и двојици Хрвата нудиле да купе њихову имовину.

Ово су екипи "Гласа Српске" јуче потврдили и мјештани Козаре. Један од Хрвата коме су вехабије долазиле је и Мирко Aгатић који каже да су му за имање давали новца колико каже или колико жели килограма злата.

- Долазили су код мене и мог комшије Славка Диздара. Код мене су била тројица, а код Славка петорица. Прво су били код Славка и када их је он одбио, дошли су мени. Инсистирали су да купе наша имања и давали колико затражимо. Рекли су да ће доћи поново ако се одлучим да продам - прича Aгатић.

Мирко прича да је у тренутку када су дошли нешто радио око куће.

- Паркирало се зелено возило из којег су изашле три особе са брадама и дужом косом и представиле се само као муслимани. Сјели су испред куће и испитивали ме колико имам земље и да ли бих је продао. Рекао сам да није на продају. Са намјером да их одбијем, рекао сам да ми дају 200.000 евра, а они су рекли да ће одмах дати 300.000 марака и да се договоримо, иако моје имање пуно мање вриједи - каже Aгатић.

Каже да су и комшији Славку Диздару давали колико год затражи за земљу и порушену кућу.

- Ја сам рекао да своје имање не дам ни за какве паре. Имамо велика имања и обновили смо куће послије рата. Само кад бисмо још добили струју, ми одавде нећемо - рекао је Aгатић у разговору са новинаром "Гласа Српске".

Каже да су вехабије код Диздара биле у јулу, а код њега крајем септембра.  

Славко Диздар у разговору за "Глас Српске" каже да му вехабије долазе још од прошле године.

- Испред куће се паркирао зелени комби, изашао је човјек и представио се као муслиман. За њим су изашла још двојица из комбија и сјели смо у двориште. Питали су хоћу ли им продати имање. Рекао сам да није на продају. Они су рекли да само кажем колико новца хоћу - прича Диздар.

Каже да му је чудно што су га питали за извор воде испод куће јер, како додаје, "за тај извор су могли само знати они који поред њега пролазе".

Управо са овог извора водом се снабдијева имање предсједника РС у Бакинцима.

- Долазили су неколико пута и покушали да ме присиле да продам имање. Рекао сам да им не бих продао ни када би ми донијели кофер новца - прича Диздар.

Каже да су му чак предлагали да, ако жели да остане у кући, и то може, само да њима да једну собу да је користе.

Ламовита и Бистрица

Један од мјештана села Козара каже да је и прије неколико дана видио зелени комби са вехабијама које се возе кроз село.

- Чуо сам да су се распитивали код свих комшија који имају кућу или имање близу пута, да га откупе. Рекли су да им ништа не значи новац, већ само да кажу колико хоће пара и да ће им донијети за један дан. Чуо сам да су причали да првенствено хоће да купе земљу у засеоку Шимићи - каже тај житељ Козаре.

Чудно му је, прича, зашто неко нуди толики новац за порушену кућу до које нема ни асфалта него је више од десет километара калдрма и у којој нема струје.

Како сазнајемо, исти комби швајцарских регистрација виђен је и прије пет дана у српским поткозарским селима Ламовита и Бистрица у приједорској општини.

Жупник у оближњем селу Мишин Хан Марко Ковачић каже да је чуо да мјештани причају да су се вехабије интересовале за плацеве и у том крају с друге стране Козаре.

- Сви знају да сам против продаје, па мени нису рекли ништа директно - казао је жупник Ковачић.

Винко Радан из Мишиног Хана каже да су његовог познаника из сусједног села Шимићи вехабије данима опсједале да купе његово велико имање.

- Долазили су му неколико пута на врата, представљајући се као делегација из неке фирме. Тражили су од њега да им прода 170 дунума земље те да се распита код комшије, који има 120 дунума, да им и он прода имање. Рекли су да цијена није битна - прича Радан.

Каже да су том човјеку и пријетили да је боље да сву земљу одмах прода, како не би сносио посљедице.

Радници ангажовани на изградњи аутопута Бањалука - Градишка пронашли су у новембру прошле године у жбуњу поред пута неколико торби у којима су била лична документа и материјали на арапском језику, два Курана те маскирна униформа и беретка. Торбе су случајно открили на дијелу пута изнад Романоваца, такође у близини Додиковог имања.

Неколико дана послије, у напуштеној кући Остоје Баштинца у селу Миљевићима, удаљеном три километра од имања предсједника РС, пронађен је један бацач, четири мине и дрвени сандук муниције.  

Како сазнаје "Глас", прије шест мјесеци вехабије су тражиле и од Хрвата у селима Бијело Брдо и Доњи Дедлак код Дервенте да им продају своја имања.

Купују имања од Срба у ФБиХ

Како сазнаје "Глас Српске", прије три мјесеца Саудијац Aтиф Фадул долазио је у село Доброшевићи код Сарајева и у Трново, у покушају да купи напуштена имања од Срба.

У јесен 2009. године прваци из Горње Маоче: Нусрет Имамовић, Сафет Барчић и Изет Хаџић звани Жара почели су да трагају за напуштеним српским имањима у ФБиХ.

Како је писала "Слободна Босна", боравили су у Пазарићу код Сарајева, селима Радић (на обронцима Грмеча), Округлица (код Вареша), Грачаница (код Живиница) и Горњој Дубници (Калесија). Одлучили су се за Горњу Дубницу у којој су купили имања и праве нову заједницу.

Занимљиво је да су Изета Хаџића 9. јануара ове године мјештани Српца пријавили полицији РС јер су га примијетили у граду у зеленом џипу и његова појава их је узнемирила.

Полиција је зауставила возило које се из правца Српца кретало према Брчком и утврдила да се за воланом налази Хаџић из Горње Маоче. Он се, наводно, тога дана враћао са вехабијског скупа у Бужиму.

Црква о вехабијама

- Католици у БиХ објективно имају разлога да буду забринути због неких појава у овој земљи, а једна од њих је и присуство присталица вехабијског покрета који изазивају забринутост код многих католика - изјавио је главни секретар Бискупске конференције БиХ Иво Томашевић.

Надбискуп врхбосански кардинал Винко Пуљић приликом недавног боравка у Aустралији изразио је забринутост што у БиХ има између 3.000 и 5.000 вехабија који настоје да стекну утицај у друштву и указао на пораст исламизације у БиХ заснован на новцу из земаља попут Саудијске Aрабије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана