Уставном суду дали улогу Парламента

Дарко Момић
Уставном суду дали улогу Парламента

Бањалука - Европски суд за људска права у Стразбуру донио је пресуду којом даје пуно право Уставном суду БиХ да на себе преузме улогу Парламента и директно учествује у креирању законодавства, чиме се, како тврде саговорници нашег листа, ствара нови преседан који ће омогућити Уставном суду да преуређује политички систем БиХ.

Према спорној пресуди, Парламент БиХ у року од шест мјесеци мора измијенити законодавство како би избори у Мостару коначно били одржани, а пресуда је донесена по тужби Мостарке Ирме Баралије, која је тужила БиХ због дискриминације и немогућности да равноправно учествује у изборном процесу. Наши саговорници се слажу да пресуда у њену корист и обавезивање БиХ да у року од шест мјесеци измијени законодавство апсолутно није спорна, али јесте навод из пресуде да Уставни суд има право да донесе правила по којима ће избори у Мостару бити одржани уколико Парламент БиХ у року од шест мјесеци не донесе рјешење.

Шеф Клуба посланика ПДП-а и члан Одбора за уставна питања Народне скупштине РС Перица Бундало каже да објективно јесте ријеч о дискриминацији, јер је недопустиво да било гдје у демократским политичким системима 12 година прође без избора и да је у том смислу пресуда у реду. Он каже да је добро што је Парламенту остављен рок од шест мјесеци да својим одлукама, односно измјенама Изборног закона омогући да се у Мостару одрже избори, али истиче да не би никако било добро да о том питању одлучује Уставни суд БиХ, јер би тиме био направљен још један преседан.

- Први преседан је направљен недавно када је Уставни суд БиХ, уважавајући апелацију Клуба Бошњака у Вијећу народа РС, укинуо одредбу о смртној казни и задро директно у Устав РС. Сада се потврђује оно о чему смо тада говорили, а то је да се Уставном суду БиХ на мала врата омогућава да преуређује политички систем и уставно уређење БиХ. У практичном смислу, Уставни суд на себе преузима улогу која му не припада, а то је законодавна улога - каже Бундало.

Он додаје да нашем политичком систему и континенталном праву није својствено да суд мијења законодавца.

- Уколико парламент у прописаном року не спроведе пресуду и не измијени изборни закон, бојим се да ће се десити још један преседан и да ће Уставни суд мало-помало постати законодавац, што никако није добро - упозорава Бундало.

Још оштрији од њега је делегат СНСД-а у Дому народа БиХ Средоје Новић, који отворено каже да Уставни суд БиХ на себе не преузима само улогу законодавца, већ и уставотворца.

- Смио бих да гарантујем да Парламент неће у року од шест мјесеци поступити у складу са пресудом и да ће Уставни суд донијети правила по којима ће бити одржани избори у Мостару. Шта то значи и до чега може да доведе, паметном не треба објашњавати, али имам озбиљну зебњу да би све пресуде Уставног суда БиХ које нису спроведене, а њих није мало, једнога дана могле да постану дио неког новог устава - каже Новић.

Вехабовић

Судија Европског суда за људска права у Стразбуру из БиХ Фарис Вехабовић једини је судија тог суда који крши једно од основних неписаних правосудних правила, а то је да се пресуде не коментаришу.

Да зло буде веће, Вехабовић најчешће коментарише пресуде у чијем доношењу је учествовао, а веома често је за медије из ФБиХ знао да коментарише судске поступке пред домаћим правосуђем, што је недопустиво, с обзиром на то да свака пресуда правосуђа у БиХ на крају може да заврши пред судом у Стразбуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана