Ustavnom sudu dali ulogu Parlamenta

Darko Momić
Ustavnom sudu dali ulogu Parlamenta

Banjaluka - Evropski sud za ljudska prava u Strazburu donio je presudu kojom daje puno pravo Ustavnom sudu BiH da na sebe preuzme ulogu Parlamenta i direktno učestvuje u kreiranju zakonodavstva, čime se, kako tvrde sagovornici našeg lista, stvara novi presedan koji će omogućiti Ustavnom sudu da preuređuje politički sistem BiH.

Prema spornoj presudi, Parlament BiH u roku od šest mjeseci mora izmijeniti zakonodavstvo kako bi izbori u Mostaru konačno bili održani, a presuda je donesena po tužbi Mostarke Irme Baralije, koja je tužila BiH zbog diskriminacije i nemogućnosti da ravnopravno učestvuje u izbornom procesu. Naši sagovornici se slažu da presuda u njenu korist i obavezivanje BiH da u roku od šest mjeseci izmijeni zakonodavstvo apsolutno nije sporna, ali jeste navod iz presude da Ustavni sud ima pravo da donese pravila po kojima će izbori u Mostaru biti održani ukoliko Parlament BiH u roku od šest mjeseci ne donese rješenje.

Šef Kluba poslanika PDP-a i član Odbora za ustavna pitanja Narodne skupštine RS Perica Bundalo kaže da objektivno jeste riječ o diskriminaciji, jer je nedopustivo da bilo gdje u demokratskim političkim sistemima 12 godina prođe bez izbora i da je u tom smislu presuda u redu. On kaže da je dobro što je Parlamentu ostavljen rok od šest mjeseci da svojim odlukama, odnosno izmjenama Izbornog zakona omogući da se u Mostaru održe izbori, ali ističe da ne bi nikako bilo dobro da o tom pitanju odlučuje Ustavni sud BiH, jer bi time bio napravljen još jedan presedan.

- Prvi presedan je napravljen nedavno kada je Ustavni sud BiH, uvažavajući apelaciju Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS, ukinuo odredbu o smrtnoj kazni i zadro direktno u Ustav RS. Sada se potvrđuje ono o čemu smo tada govorili, a to je da se Ustavnom sudu BiH na mala vrata omogućava da preuređuje politički sistem i ustavno uređenje BiH. U praktičnom smislu, Ustavni sud na sebe preuzima ulogu koja mu ne pripada, a to je zakonodavna uloga - kaže Bundalo.

On dodaje da našem političkom sistemu i kontinentalnom pravu nije svojstveno da sud mijenja zakonodavca.

- Ukoliko parlament u propisanom roku ne sprovede presudu i ne izmijeni izborni zakon, bojim se da će se desiti još jedan presedan i da će Ustavni sud malo-pomalo postati zakonodavac, što nikako nije dobro - upozorava Bundalo.

Još oštriji od njega je delegat SNSD-a u Domu naroda BiH Sredoje Nović, koji otvoreno kaže da Ustavni sud BiH na sebe ne preuzima samo ulogu zakonodavca, već i ustavotvorca.

- Smio bih da garantujem da Parlament neće u roku od šest mjeseci postupiti u skladu sa presudom i da će Ustavni sud donijeti pravila po kojima će biti održani izbori u Mostaru. Šta to znači i do čega može da dovede, pametnom ne treba objašnjavati, ali imam ozbiljnu zebnju da bi sve presude Ustavnog suda BiH koje nisu sprovedene, a njih nije malo, jednoga dana mogle da postanu dio nekog novog ustava - kaže Nović.

Vehabović

Sudija Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu iz BiH Faris Vehabović jedini je sudija tog suda koji krši jedno od osnovnih nepisanih pravosudnih pravila, a to je da se presude ne komentarišu.

Da zlo bude veće, Vehabović najčešće komentariše presude u čijem donošenju je učestvovao, a veoma često je za medije iz FBiH znao da komentariše sudske postupke pred domaćim pravosuđem, što je nedopustivo, s obzirom na to da svaka presuda pravosuđa u BiH na kraju može da završi pred sudom u Strazburu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana