Уставни суд Републике Српске: Aкти о експропријацији не повређују витални интерес Бошњака

Срна
Уставни суд Републике Српске: Aкти о експропријацији не повређују витални интерес Бошњака

БАЊАЛУКА - Вијеће за заштиту виталног интереса Уставног суда Републике Српске одлучило је на данашњој сједници да није повријеђен витални национални интерес бошњачког народа уредбама са законском снагом које се односе на експропријацију земљишта за изградњу дионица ауто-путева "9. јануар", Коридор "Пет це" кроз Српску, те гасовода и ауто-пута на дионици Вукосавље-Брчко.

Вијеће је навело да се одредбе оспорених одлука Народне скупштине Републике Српске једнако односе на сваког грађанина Српске и да не садрже националне одреднице усљед чега се не могу довести у везу са повредом виталних националних интереса конститутивних народа, саопштено је из Уставног суда Српске.

Овим одлукама се, према оцјени Вијећа, не даје предност неком конститутивном народу, нити се праве било какве разлике међу њима, тако да ниједан конститутивни народ, па ни бошњачки, није доведен у неравноправан положај у уживању права загарантованих Уставом Републике Српске.

Уредбе са законском снагом које се односе на Закон о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута Коридор "Пет це" и дионице ауто-пута "9. јануар" Бањалука-Добој, те одлуку о потврђивању уредби са законском снагом о допунама Закона о посебном поступку експропријације ради изградње ауто-пута и гасовода дионице Вукосавље-Брчко и Брчко-Рача, донијела је предсједник Републике Жељка Цвијановић.

Те уредбе је потврдила Народна скупштина Републике Српске на посебној сједници одржаној почетком јуна, а поступак заштите виталног националног интереса на те одлуке покренуо је Клуб Бошњака у Вијећу народа Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана