Ustavni sud Republike Srpske: Akti o eksproprijaciji ne povređuju vitalni interes Bošnjaka

Srna
Ustavni sud Republike Srpske: Akti o eksproprijaciji ne povređuju vitalni interes Bošnjaka

BANjALUKA - Vijeće za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda Republike Srpske odlučilo je na današnjoj sjednici da nije povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog naroda uredbama sa zakonskom snagom koje se odnose na eksproprijaciju zemljišta za izgradnju dionica auto-puteva "9. januar", Koridor "Pet ce" kroz Srpsku, te gasovoda i auto-puta na dionici Vukosavlje-Brčko.

Vijeće je navelo da se odredbe osporenih odluka Narodne skupštine Republike Srpske jednako odnose na svakog građanina Srpske i da ne sadrže nacionalne odrednice usljed čega se ne mogu dovesti u vezu sa povredom vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, saopšteno je iz Ustavnog suda Srpske.

Ovim odlukama se, prema ocjeni Vijeća, ne daje prednost nekom konstitutivnom narodu, niti se prave bilo kakve razlike među njima, tako da nijedan konstitutivni narod, pa ni bošnjački, nije doveden u neravnopravan položaj u uživanju prava zagarantovanih Ustavom Republike Srpske.

Uredbe sa zakonskom snagom koje se odnose na Zakon o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta Koridor "Pet ce" i dionice auto-puta "9. januar" Banjaluka-Doboj, te odluku o potvrđivanju uredbi sa zakonskom snagom o dopunama Zakona o posebnom postupku eksproprijacije radi izgradnje auto-puta i gasovoda dionice Vukosavlje-Brčko i Brčko-Rača, donijela je predsjednik Republike Željka Cvijanović.

Te uredbe je potvrdila Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici održanoj početkom juna, a postupak zaštite vitalnog nacionalnog interesa na te odluke pokrenuo je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana