Упозорења из свијета не схватају озбиљно

Жељка Домазет
Упозорења из свијета не схватају озбиљно

Сарајево - Институције БиХ одлучиле су да игноришу упозорења Уједињених нација и Европске уније у вези са мигрантском кризом, а нарочито кампа Вучјак код Бихаћа. Док ситуација у БиХ измиче контроли, први људи институција задужених за тај проблем избјегавају директне одговоре на питање како ријешити новонасталу ситуацију.

Делегација ЕУ у БиХ у петак је позвала све нивое власти да се хитно суоче са изазовом који за БиХ представљају мигранти. Из Делегације ЕУ у БиХ истакли су да ЕУ осуђује присилни трансфер стотина миграната у импровизовано склониште Вучјак, који спроводи полиција Унско-санског кантона, те позивају кантоналне и градске власти Бихаћа да са тим одмах престану.

- У нашим разговорима са свим релевантним властима јасно смо рекли да склониште Вучјак мора бити затворено. Не само да је то несигурна, већ и недостојна локација. Власти града Бихаћа и Унско-санског кантона су до сада овај проблем носили на својим леђима. Не смију бити остављени сами - истиче се у саопштењу.

Из Делегације ЕУ упозоравају да, с обзиром на то да долази зима, власти БиХ не смију угрозити људске животе и да је приоритет проширити постојеће објекте како би се обезбиједили хуманији услови, те да одмах треба идентификовати алтернативне објекте. Наглашавају да је ЕУ спремна пружити знатну помоћ за унапређење тих локација, подсјетивши да је од 2018. године обезбиједила 34 милиона евра.

Напомињу да ова подршка укључује осигуравање склоништа, хране, воде, санитарија, одјеће, психо-социјалне помоћи, те приступа образовању и здравственим услугама у пет пријемних центара.

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић рекао је за “Глас Српске” да је већ упутио одговор Делегацији ЕУ у БиХ да се “тачно зна шта ова Служба ради када је ријеч о илегалним мигрантима”. Шта је навео у одговору није откривао рекавши да је “на састанку” и упутио нас на службу за информисање.

Министар безбједности БиХ Драган Мектић од кога смо покушали добити изјаву, рекао је да је на путу. Његово министарство огласило се саопштењем у коме су навели да ова институција  већ дуже вријеме тражи од локалних власти да обезбиједи адекватну локацију на којој би био направљен нови прихватни центар за смјештај мигранта који се налазе на подручју Унско-санског кантона.

- Нажалост, локације које су до сада предлагане, представници ЕУ су оцијенили неприхватљивим и одбили да их финансирају, наводећи као разлог услове на терену или да су у приватном власништву - наводе из Министарства безбједности.

Додају да очекују да ће у што скорије вријеме бити понуђена адекватна локација, након чега ће Министарство  са партнерским организацијама извршити потребну координацију и обезбиједити смјештај у новом прихватном центру за особе које се налазе у кампу Вучјак, али и све новопридошле мигранте на ово подручје.

- Такође, прије надолазеће зиме планирана је изградња још једног прихватног центра у околини Сарајева, како би се подручје УСК додатно растеретило од притиска миграната - кажу из Министарства не наводећи о којој локацији у околини Сарајева је ријеч.

Галић: Нисмо добили ни фенинга

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић упозорио је да припадници ове полицијске агенције неће моћи да ријеше проблем са мигрантима на граници без подршке институција БиХ.

- Нисмо добили ни фенинг за заштиту БиХ. Ове године није било никаквог додатног улагања, чак буџет Граниче полиције егзистира на бази одлуке о привременом финансирању, према којој нема капиталних улагања у Граничну полицију - рекао је Галић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана