Upozorenja iz svijeta ne shvataju ozbiljno

Željka Domazet
Upozorenja iz svijeta ne shvataju ozbiljno

Sarajevo - Institucije BiH odlučile su da ignorišu upozorenja Ujedinjenih nacija i Evropske unije u vezi sa migrantskom krizom, a naročito kampa Vučjak kod Bihaća. Dok situacija u BiH izmiče kontroli, prvi ljudi institucija zaduženih za taj problem izbjegavaju direktne odgovore na pitanje kako riješiti novonastalu situaciju.

Delegacija EU u BiH u petak je pozvala sve nivoe vlasti da se hitno suoče sa izazovom koji za BiH predstavljaju migranti. Iz Delegacije EU u BiH istakli su da EU osuđuje prisilni transfer stotina migranata u improvizovano sklonište Vučjak, koji sprovodi policija Unsko-sanskog kantona, te pozivaju kantonalne i gradske vlasti Bihaća da sa tim odmah prestanu.

- U našim razgovorima sa svim relevantnim vlastima jasno smo rekli da sklonište Vučjak mora biti zatvoreno. Ne samo da je to nesigurna, već i nedostojna lokacija. Vlasti grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona su do sada ovaj problem nosili na svojim leđima. Ne smiju biti ostavljeni sami - ističe se u saopštenju.

Iz Delegacije EU upozoravaju da, s obzirom na to da dolazi zima, vlasti BiH ne smiju ugroziti ljudske živote i da je prioritet proširiti postojeće objekte kako bi se obezbijedili humaniji uslovi, te da odmah treba identifikovati alternativne objekte. Naglašavaju da je EU spremna pružiti znatnu pomoć za unapređenje tih lokacija, podsjetivši da je od 2018. godine obezbijedila 34 miliona evra.

Napominju da ova podrška uključuje osiguravanje skloništa, hrane, vode, sanitarija, odjeće, psiho-socijalne pomoći, te pristupa obrazovanju i zdravstvenim uslugama u pet prijemnih centara.

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić rekao je za “Glas Srpske” da je već uputio odgovor Delegaciji EU u BiH da se “tačno zna šta ova Služba radi kada je riječ o ilegalnim migrantima”. Šta je naveo u odgovoru nije otkrivao rekavši da je “na sastanku” i uputio nas na službu za informisanje.

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić od koga smo pokušali dobiti izjavu, rekao je da je na putu. Njegovo ministarstvo oglasilo se saopštenjem u kome su naveli da ova institucija  već duže vrijeme traži od lokalnih vlasti da obezbijedi adekvatnu lokaciju na kojoj bi bio napravljen novi prihvatni centar za smještaj migranta koji se nalaze na području Unsko-sanskog kantona.

- Nažalost, lokacije koje su do sada predlagane, predstavnici EU su ocijenili neprihvatljivim i odbili da ih finansiraju, navodeći kao razlog uslove na terenu ili da su u privatnom vlasništvu - navode iz Ministarstva bezbjednosti.

Dodaju da očekuju da će u što skorije vrijeme biti ponuđena adekvatna lokacija, nakon čega će Ministarstvo  sa partnerskim organizacijama izvršiti potrebnu koordinaciju i obezbijediti smještaj u novom prihvatnom centru za osobe koje se nalaze u kampu Vučjak, ali i sve novopridošle migrante na ovo područje.

- Takođe, prije nadolazeće zime planirana je izgradnja još jednog prihvatnog centra u okolini Sarajeva, kako bi se područje USK dodatno rasteretilo od pritiska migranata - kažu iz Ministarstva ne navodeći o kojoj lokaciji u okolini Sarajeva je riječ.

Galić: Nismo dobili ni feninga

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić upozorio je da pripadnici ove policijske agencije neće moći da riješe problem sa migrantima na granici bez podrške institucija BiH.

- Nismo dobili ni fening za zaštitu BiH. Ove godine nije bilo nikakvog dodatnog ulaganja, čak budžet Graniče policije egzistira na bazi odluke o privremenom finansiranju, prema kojoj nema kapitalnih ulaganja u Graničnu policiju - rekao je Galić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana