У пензију иде најспремнији кадар

Милијана Латиновић
У пензију иде најспремнији кадар

БАЊАЛУКА - Полицијски службеници из Српске који су запослени у Агенцији за истраге и заштиту (СИПА), Граничној полицији и Дирекцији за координацију полицијских тијела БиХ, њих 1.021, још чекају измјену прописа да не би одлазили у пензију када су најспремнији да одговоре на све безбједносне изазове те да им буду омогућена иста права као полицајцима у РС.

На проблеме са којима се суочавају полицијски службеници из Српске запослени у наведеним агенцијама упозорили су крајем прошле године, затраживши од републичких институција да измијене постојећа акта да им се не би догађало да у пензију одлазе са навршених 46 година живота.

Народна скупштина РС усвојила је у септембру прошле године допуне Закона о полицији и унутрашњим пословима, с циљем побољшања материјалног статуса полицајаца који су стекли право на остваривање старосне или инвалидске пензије. Законом је предвиђено да ће лични коефицијент за остваривање права на пензију полицијским службеницима Министарства унутрашњих послова (МУП) РС бити утврђиван на основу пет годишњих плата које су за полицијске службенике најповољније. Међутим, тај закон не важи за полицајце из РС запослене у полицијским агенцијама на нивоу БиХ, чиме су њихова права умањена, не само у односу на полицајце у Српској већ и у односу на њихове колеге из ФБиХ.

Замјеник предсједника Савеза синдиката полицијских службеника БиХ Ненад Перић каже да је у протеклих пола године одржао низ састанака са надлежнима у Српској да би проблем коначно био ријешен.

- Дошли смо у ситуацију да наше колеге са 46 година старости иду у пензију, иако су сада у најбољим годинама, имају искуство и спремни су да одговоре на све безбједносне изазове. Искусни инспектори иду у пензију, због чега губимо квалитетан кадар - упозорио је Перић и додао да њихове колеге из ФБиХ раде и са навршених 58 година те да све то повлачи и питање националне структуре запослених у тим агенцијама.

Додао је да су у протеклом периоду разговарали и са представницима Одбора за безбједност Народне скупштине РС, који је утврдио тачан број полицијских службеника на које се ово питање односи те да измјене постојећих аката у вези са пензионисањем не би битно утицале на буџет РС.

- У свим надлежним институцијама Српске наишли смо на разумијевање, а подршку смо добили и од српског члана Предсједништва БиХ Милорада Додика - истакао је Перић за “Глас Српске”, апелујући на надлежне да што прије ријеше то питање.

Додао је да ће полицијски службеници истрајати у борби за своја права. Перић је подсјетио и да полицајци у заједничким безбједносним агенцијама траже права и када је у питању посебни стаж, који се према постојећим законима у другим полицијским институцијама РС и ФБиХ примјењује искључиво на захтјев полицијског службеника.

Пензије

Ненад Перић истиче да разлике у прописима утичу на то да полицијски службеници запослени на истим пословима, у зависности од тога из којег ентитета долазе, остварују и различите пензије.

- Пензије се разликују и по неколико стотина марака - рекао је Перић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана