U penziju ide najspremniji kadar

Milijana Latinović
U penziju ide najspremniji kadar

BANjALUKA - Policijski službenici iz Srpske koji su zaposleni u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Graničnoj policiji i Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, njih 1.021, još čekaju izmjenu propisa da ne bi odlazili u penziju kada su najspremniji da odgovore na sve bezbjednosne izazove te da im budu omogućena ista prava kao policajcima u RS.

Na probleme sa kojima se suočavaju policijski službenici iz Srpske zaposleni u navedenim agencijama upozorili su krajem prošle godine, zatraživši od republičkih institucija da izmijene postojeća akta da im se ne bi događalo da u penziju odlaze sa navršenih 46 godina života.

Narodna skupština RS usvojila je u septembru prošle godine dopune Zakona o policiji i unutrašnjim poslovima, s ciljem poboljšanja materijalnog statusa policajaca koji su stekli pravo na ostvarivanje starosne ili invalidske penzije. Zakonom je predviđeno da će lični koeficijent za ostvarivanje prava na penziju policijskim službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RS biti utvrđivan na osnovu pet godišnjih plata koje su za policijske službenike najpovoljnije. Međutim, taj zakon ne važi za policajce iz RS zaposlene u policijskim agencijama na nivou BiH, čime su njihova prava umanjena, ne samo u odnosu na policajce u Srpskoj već i u odnosu na njihove kolege iz FBiH.

Zamjenik predsjednika Saveza sindikata policijskih službenika BiH Nenad Perić kaže da je u proteklih pola godine održao niz sastanaka sa nadležnima u Srpskoj da bi problem konačno bio riješen.

- Došli smo u situaciju da naše kolege sa 46 godina starosti idu u penziju, iako su sada u najboljim godinama, imaju iskustvo i spremni su da odgovore na sve bezbjednosne izazove. Iskusni inspektori idu u penziju, zbog čega gubimo kvalitetan kadar - upozorio je Perić i dodao da njihove kolege iz FBiH rade i sa navršenih 58 godina te da sve to povlači i pitanje nacionalne strukture zaposlenih u tim agencijama.

Dodao je da su u proteklom periodu razgovarali i sa predstavnicima Odbora za bezbjednost Narodne skupštine RS, koji je utvrdio tačan broj policijskih službenika na koje se ovo pitanje odnosi te da izmjene postojećih akata u vezi sa penzionisanjem ne bi bitno uticale na budžet RS.

- U svim nadležnim institucijama Srpske naišli smo na razumijevanje, a podršku smo dobili i od srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika - istakao je Perić za “Glas Srpske”, apelujući na nadležne da što prije riješe to pitanje.

Dodao je da će policijski službenici istrajati u borbi za svoja prava. Perić je podsjetio i da policajci u zajedničkim bezbjednosnim agencijama traže prava i kada je u pitanju posebni staž, koji se prema postojećim zakonima u drugim policijskim institucijama RS i FBiH primjenjuje isključivo na zahtjev policijskog službenika.

Penzije

Nenad Perić ističe da razlike u propisima utiču na to da policijski službenici zaposleni na istim poslovima, u zavisnosti od toga iz kojeg entiteta dolaze, ostvaruju i različite penzije.

- Penzije se razlikuju i po nekoliko stotina maraka - rekao je Perić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana