У јуну одлука о прекатегоризацији граничног прелаза Нови Град - Двор

Г.С.
У јуну одлука о прекатегоризацији граничног прелаза Нови Град - Двор

БАЊАЛУКА - Крајем јуна биће познато да ли ће доћи до прекатегоризације граничног прелаза Нови Град-Двор за теретни саобраћај.

У међувремену, у Загребу ће бити одржан заједнички састанак комисија за граничне прелазе БиХ и Хрватске. За привреднике то би било од великог значаја.

Уласком Хрватске у Европску унију 2013. године гранични прелаз нови Град-Двор изгубио је статус прелаза за теретни саобраћај.

Осјетили су то добро привредници чија су предузећа извозно оријентисана. Морају користити граничне прелазе који су удаљени и стотину км од Новог Града.

У неколико наврата руководство општине Нови Град захтијевало је да се овом граничном прелазу врати ранији статус.Охрабрени су након недавног састанка са предсједавајућим Савјета министара Зораном Теглтијом и министром транспорта и кмоуникација Војином Митровићем.

- Мјешовита комисија БиХ може ограничити радно вријеме и може извршити прекатегоризацију значи на три мјесеца. Значи до добијања граничног прелаза са сатлним статусом за теретни саобраћај - Бојан Лукач замјеник начелника општине Нови Град.

У припреми је и нови уговор о граничним прелазима између Босне и Херцеговине и Хрватске који би требало да буде усаглашен до краја августа.И то је нова шанса, уколико прије не дође до прекатегоризације, граничног прелаза Нови Град-Двор, преноси РТРС.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана