U junu odluka o prekategorizaciji graničnog prelaza Novi Grad - Dvor

G.S.
U junu odluka o prekategorizaciji graničnog prelaza Novi Grad - Dvor

BANjALUKA - Krajem juna biće poznato da li će doći do prekategorizacije graničnog prelaza Novi Grad-Dvor za teretni saobraćaj.

U međuvremenu, u Zagrebu će biti održan zajednički sastanak komisija za granične prelaze BiH i Hrvatske. Za privrednike to bi bilo od velikog značaja.

Ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju 2013. godine granični prelaz novi Grad-Dvor izgubio je status prelaza za teretni saobraćaj.

Osjetili su to dobro privrednici čija su preduzeća izvozno orijentisana. Moraju koristiti granične prelaze koji su udaljeni i stotinu km od Novog Grada.

U nekoliko navrata rukovodstvo opštine Novi Grad zahtijevalo je da se ovom graničnom prelazu vrati raniji status.Ohrabreni su nakon nedavnog sastanka sa predsjedavajućim Savjeta ministara Zoranom Tegltijom i ministrom transporta i kmounikacija Vojinom Mitrovićem.

- Mješovita komisija BiH može ograničiti radno vrijeme i može izvršiti prekategorizaciju znači na tri mjeseca. Znači do dobijanja graničnog prelaza sa satlnim statusom za teretni saobraćaj - Bojan Lukač zamjenik načelnika opštine Novi Grad.

U pripremi je i novi ugovor o graničnim prelazima između Bosne i Hercegovine i Hrvatske koji bi trebalo da bude usaglašen do kraja avgusta.I to je nova šansa, ukoliko prije ne dođe do prekategorizacije, graničnog prelaza Novi Grad-Dvor, prenosi RTRS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana