У Бихаћу избјеглица три пута више од лимита

В. К.
У Бихаћу избјеглица три пута више од лимита

БИХАЋ - Оперативна група за управљање мигрантском кризом у Унско-санском кантону (УСК) одредила је квоту, односно број миграната који смију боравити на тој територији, а пресјек садашњег стања показује да је тај број већ изнад лимита.

Ради се, како је речено након сједнице, о два центра и бројци од 1.000 миграната.

- Све остало мора се измјестити - поручено је из Бихаћа.

Према подацима тамошњих медија на дан усвајања закључака о укупном броју миграната који истовремено могу бити у УСК-у бројке су далеко веће. Илегалних избјеглица је, наиме, у уторак у УСК-у било укупно 3.415. Од тога је њих готово 2.000 смјештено у прихватном центру “Бира”, а по неколико стотина у “Миралу”, “Борићима” и “Седру”.

Након сједнице је поручено да је вишеструко повећан регистровани улазак илегалних избјеглица у БиХ те да их све више у Кантон долазили аутобусом те возом.

Наглашено је и да је око 600 малољетника без пратње у ФБиХ, од тога око 500 на подручју Унско-санског кантона, односно 390 у “Бири”.

На повећан прилив миграната упозорио је и директор Службе за послове са странцима БиХ Слободан Ујић. Он је у уторак за “Глас Српске” изјавио да се потврђују раније процјене да ће с прољећем и топлијим данима ојачати мигрантски талас. Најновији подаци показују да дневно у БиХ пристигне око 120 илегалних миграната, а током протеклих година у овом периоду било их је свега око 25.

Забрињава и чињеница да је у Србији између 7.500 и 8.000 миграната, али и да их је у Грчкој више од 100.000 које се већ спремају да крену. Ујић је упозорио и да обје руте сада иду преко БиХ те да се поново очекује да ће, као и до сада, добар дио кренути ка Унско-санском кантону.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана