U Bihaću izbjeglica tri puta više od limita

V. K.
U Bihaću izbjeglica tri puta više od limita

BIHAĆ - Operativna grupa za upravljanje migrantskom krizom u Unsko-sanskom kantonu (USK) odredila je kvotu, odnosno broj migranata koji smiju boraviti na toj teritoriji, a presjek sadašnjeg stanja pokazuje da je taj broj već iznad limita.

Radi se, kako je rečeno nakon sjednice, o dva centra i brojci od 1.000 migranata.

- Sve ostalo mora se izmjestiti - poručeno je iz Bihaća.

Prema podacima tamošnjih medija na dan usvajanja zaključaka o ukupnom broju migranata koji istovremeno mogu biti u USK-u brojke su daleko veće. Ilegalnih izbjeglica je, naime, u utorak u USK-u bilo ukupno 3.415. Od toga je njih gotovo 2.000 smješteno u prihvatnom centru “Bira”, a po nekoliko stotina u “Miralu”, “Borićima” i “Sedru”.

Nakon sjednice je poručeno da je višestruko povećan registrovani ulazak ilegalnih izbjeglica u BiH te da ih sve više u Kanton dolazili autobusom te vozom.

Naglašeno je i da je oko 600 maloljetnika bez pratnje u FBiH, od toga oko 500 na području Unsko-sanskog kantona, odnosno 390 u “Biri”.

Na povećan priliv migranata upozorio je i direktor Službe za poslove sa strancima BiH Slobodan Ujić. On je u utorak za “Glas Srpske” izjavio da se potvrđuju ranije procjene da će s proljećem i toplijim danima ojačati migrantski talas. Najnoviji podaci pokazuju da dnevno u BiH pristigne oko 120 ilegalnih migranata, a tokom proteklih godina u ovom periodu bilo ih je svega oko 25.

Zabrinjava i činjenica da je u Srbiji između 7.500 i 8.000 migranata, ali i da ih je u Grčkoj više od 100.000 koje se već spremaju da krenu. Ujić je upozorio i da obje rute sada idu preko BiH te da se ponovo očekuje da će, kao i do sada, dobar dio krenuti ka Unsko-sanskom kantonu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana