“Твитер” као средство за притисак

Вељко Зељковић
“Твитер” као средство за притисак

БАЊАЛУКА - Амерички државни секретар Ентони Блинкен спомињући предсједника Српске Милорада Додика на свом званичном “Твитер” профилу, упоређујући га притом с Владимиром Путином, открио је да ће се и БиХ, поред Косова, у наредном периоду сигурно наћи под већом лупом Вашингтона, јер политика која се води у Српској не подудара се с њиховим стратешким циљевима.

Сматра ово бивши дипломата Зоран Миливојевић коментаришући помало несвакидашњу ситуацију да један тако високи амерички званичник на свом званичном “Твитер” налогу спомене неког од званичника с простора Балкана, што до сада није била пракса. Блинкен је, наиме, коментаришући тренутну ситуацију у БиХ, оцијенио да је предсједник Српске “на ауторитарном путу Путина”.

- Напади Милорада Додика на основна права и слободе у Републици Српској показују да је на ауторитарном путу предсједника Путина. Стејт департмент, којег заступа амбасадор Мајкл Марфи, наставља да се залаже за демократску и просперитетну будућност коју сви грађани БиХ заслужују - написао је Блинкен на свом званичном “Твитер” профилу.

Према ријечима Миливојевића, Блинкен је на овај начин јасно поручио да је политика која се води у Српској у фокусу Вашингтона, јер се не подудара с њиховим стратешким политичким циљевима, али и због директних веза које Бањалука има с Москвом, али и предсједник Додик с Путином.

- Ту нема ничега новог и нема никаквих изненађења само што ће притисци расти, јер Вашингтон покушава решити питање Косова и БиХ. Крајњи циљ јесте увлачење у НАТО - рекао је Миливојевић.

С њим је сагласан и научни савјетник у Институту за међународну политику и привреду у Београду Драган Петровић, наводећи како је Блинкеново помињање и етикетирање Додика можда и најбољи знак неких будућих планова и корака Вашингтона у БиХ, али и једне, како ју је назвао, исхитрене реакције Блинкена.

- Амерички званичници већ извесно време спроводе једну агресивну политику према Русији, тако да и сви они који се налазе у средини или на страни Москве, на било који начин, налазе се под огромним политичким притиском. Због тога они врло често ирационално и нагло реагују на свако отказивање послушности. Српска нема политику која је супротна оној америчкој, већ се само бори за своју егзистенцију. Знају то и у Вашингтону, али их очигледно то баш толико, осим декларативно, и не интересује јер њих у суштини не интересује ни БиХ, ни Српска, ни Бошњаци, проблеми Хрвата, већ само увлачење БиХ у НАТО, а проценили су да је сада прави тренутак за то - истакао је Петровић за “Глас Српске”.  

Блинкенова изјава изазвала је јуче и низ реакција српских званичника. Премијер Радован Вишковић каже да предлагање легитимних закона од стране Српске не представља “напад на основне слободе грађана”, а да притом треба бити свјестан да такви закони постоје и у самим САД. Делегат Клуба српског народа у Дому народа БиХ Радован Ковачевић каже како је изгледа постало популарно говорити за Српску да је на некаквом руском путу, док је шеф Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому БиХ Сања Вулић рекла да би Блинкен, с обзиром на функцију коју обавља, требало одговорно да се бави својим послом, а не да се претвара у проточни бојлер дезинформација које пласирају Бошњаци у канцеларији Амбасаде САД у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана