“Tviter” kao sredstvo za pritisak

Veljko Zeljković
“Tviter” kao sredstvo za pritisak

BANjALUKA - Američki državni sekretar Entoni Blinken spominjući predsjednika Srpske Milorada Dodika na svom zvaničnom “Tviter” profilu, upoređujući ga pritom s Vladimirom Putinom, otkrio je da će se i BiH, pored Kosova, u narednom periodu sigurno naći pod većom lupom Vašingtona, jer politika koja se vodi u Srpskoj ne podudara se s njihovim strateškim ciljevima.

Smatra ovo bivši diplomata Zoran Milivojević komentarišući pomalo nesvakidašnju situaciju da jedan tako visoki američki zvaničnik na svom zvaničnom “Tviter” nalogu spomene nekog od zvaničnika s prostora Balkana, što do sada nije bila praksa. Blinken je, naime, komentarišući trenutnu situaciju u BiH, ocijenio da je predsjednik Srpske “na autoritarnom putu Putina”.

- Napadi Milorada Dodika na osnovna prava i slobode u Republici Srpskoj pokazuju da je na autoritarnom putu predsjednika Putina. Stejt department, kojeg zastupa ambasador Majkl Marfi, nastavlja da se zalaže za demokratsku i prosperitetnu budućnost koju svi građani BiH zaslužuju - napisao je Blinken na svom zvaničnom “Tviter” profilu.

Prema riječima Milivojevića, Blinken je na ovaj način jasno poručio da je politika koja se vodi u Srpskoj u fokusu Vašingtona, jer se ne podudara s njihovim strateškim političkim ciljevima, ali i zbog direktnih veza koje Banjaluka ima s Moskvom, ali i predsjednik Dodik s Putinom.

- Tu nema ničega novog i nema nikakvih iznenađenja samo što će pritisci rasti, jer Vašington pokušava rešiti pitanje Kosova i BiH. Krajnji cilj jeste uvlačenje u NATO - rekao je Milivojević.

S njim je saglasan i naučni savjetnik u Institutu za međunarodnu politiku i privredu u Beogradu Dragan Petrović, navodeći kako je Blinkenovo pominjanje i etiketiranje Dodika možda i najbolji znak nekih budućih planova i koraka Vašingtona u BiH, ali i jedne, kako ju je nazvao, ishitrene reakcije Blinkena.

- Američki zvaničnici već izvesno vreme sprovode jednu agresivnu politiku prema Rusiji, tako da i svi oni koji se nalaze u sredini ili na strani Moskve, na bilo koji način, nalaze se pod ogromnim političkim pritiskom. Zbog toga oni vrlo često iracionalno i naglo reaguju na svako otkazivanje poslušnosti. Srpska nema politiku koja je suprotna onoj američkoj, već se samo bori za svoju egzistenciju. Znaju to i u Vašingtonu, ali ih očigledno to baš toliko, osim deklarativno, i ne interesuje jer njih u suštini ne interesuje ni BiH, ni Srpska, ni Bošnjaci, problemi Hrvata, već samo uvlačenje BiH u NATO, a procenili su da je sada pravi trenutak za to - istakao je Petrović za “Glas Srpske”.  

Blinkenova izjava izazvala je juče i niz reakcija srpskih zvaničnika. Premijer Radovan Višković kaže da predlaganje legitimnih zakona od strane Srpske ne predstavlja “napad na osnovne slobode građana”, a da pritom treba biti svjestan da takvi zakoni postoje i u samim SAD. Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda BiH Radovan Kovačević kaže kako je izgleda postalo popularno govoriti za Srpsku da je na nekakvom ruskom putu, dok je šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH Sanja Vulić rekla da bi Blinken, s obzirom na funkciju koju obavlja, trebalo odgovorno da se bavi svojim poslom, a ne da se pretvara u protočni bojler dezinformacija koje plasiraju Bošnjaci u kancelariji Ambasade SAD u Sarajevu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana