Број жртава земљотреса у Турској премашио 3.700, тло се смирује

ГС
Број жртава земљотреса у Турској премашио 3.700, тло се смирује

АНКАРА - Број жртава земљотреса у Турској повећан је на 3.703, док је повријеђено 22.286, саопштила је Управа за катастрофе и ванредне ситуације /АФАД/.


"Према досадашњим информацијама, погинула су 3.703 лица, док је 22.286 повријеђено", наводи се у саопштењу.

У међувремену, Европско-медитерански сеизмолошки центар /ЕМСЦ/ саопштио је да је број накнадних потреса након недавних смртоносних земљотреса у Турској и Сирији почео да опада.

"Број накнадних потреса је почео да опада. Надамо се да ће се тај тренд наставити како би се омогућило становништву да се одмори", саопштио је /ЕМСЦ/ на "Твитеру".
  

Засад се зна да је погинуло више од 5.000 људи у Турској и Сирији, када је земљотрес јачине 7,8 степени погодио југоисток Турске и сјеверозапад Сирије.

Око 23 милиона људи у Турској и Сирији је погођено земљотресом, од те бројке, 13,5 милиона људи је из Турске, рекао је турски министар за развој, урбанизам и климатске промјене Мурат Курум, наводи "АБЦ".

У епицентру разорног земљотреса потпуно срушена 941 зграда

У епицентру разорног земљотреса, у турској провинцији Кахраманмараш, потпуно се срушила 941 зграда, изјавио је данас турски министар унутрашњих послова Сулејман Сојлу.

"Екипе за потрагу и спасавање из Турске и иностранства су на дежурству. У Кахраманмарашу се потпуно срушила 941 зграда, коју смо успјели да забиљежимо. Сви наши тимови за потрагу и спасавање улажу све напоре да спасу наше грађане под рушевинама", рекао је Сојлу новинарима.

Арапска тектонска плоча се помјерила три метра

Снажан земљотрес на југу Турске изазвао је геолошку промјену усљед које се арапска тектонска плоча помјерила три метра, изјавио је предсједник италијанског Државног института за геофизику и вулканологију Карло Доглиони.

"Арапска плоча помјерила се око три метра у правцу сјевероисток-југозапад у односу на анадолијску. Говоримо о структури у граничној зони између овог свијета, арапске плоче, и анадолијске тектонске плоче", рекао је Доглиони за лист "Коријере дела сера".

Он је појаснио да се ради о кретању "као да се Турска помјерила на југозапад".

Доглиони је додао да је укупна величина расједа најмање 150 километара и да се све догодило за неколико десетина секунди, преноси РИА Новости.

Пожар у луци и даље траје

Стотине контејнера и даље горе у луци турског града Искендеруна, изјавила је за ТАСС једна радница технолошког факултета који се налази близу подручја луке.

"Да, и даље све гори. Огромни црни облаци дима дижу се у небо. Генерално је све у овој луци запаљено. Ватра се проширила свуда", рекла је она.

Чињеницу да ватра не може да се угаси и да се и даље шири потврдила је дописнику агенције ТАСС и логистичка компанија која пружа услуге луци и налази се на њеној територији.

"Пожар се наставља. Веома је велики. Контејнери горе. Не знам колико је изгорјело нити шта ће се сљедеће догодити, али могу да вам кажем да је штета веома велика", рекао је један радник логистичке компаније.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана