Тривић: Оцјенити уставност измјена Закона о задужењу, дугу и гаранцијама

Срна
Тривић: Оцјенити уставност измјена Закона о задужењу, дугу и гаранцијама

БАЊАЛУКА - Потпредсједник ПДП-а Јелена Тривић најавила је да ће ова странка покренути оцјену уставности посљедњих измјена и допуна Закона о задужењу, дугу и гаранцијама.

Тривићева је навела да члан 70 Устава Српске говори да Народна скупштина одлучује о задуживању Републике, те да је поменутим законом равлашћен парламент и све пренесено на Владу.

Она је у вези са планираним задужењем Српске на међународном финансијском тржишту рекла да је лоше што је понуда “затворена”, што су та задужења веома скупа, те сматра да се годишњу рата кредита и износ задужења треба ограничити на 30 одсто редовних буџетских прихода.

Тривићева је навела и да ПДП има жељу да на наредним општим изборима дају кандидата за предсједника Републике Српске и да постоји вјероватноћа да то буде и она.

Када је ријеч о иницијативи за покретање дијалога између Српске и Федерације БиХ о будућности БиХ, Тривићева је рекла да не треба бјежати од таквих крупних тема.

“Можемо покушати да ту нешто постигнемо, али врло добро знате да је (самопроглашено) Косово саставни дио Србије, да Српска има све елементе државности на којима треба инсистирати и чувати их. Републику треба чувати као зјеницу ока свога и не дозволити било какав авантуризам у том смислу”, рекла је Тривићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана