Trivić: Ocjeniti ustavnost izmjena Zakona o zaduženju, dugu i garancijama

Srna
Trivić: Ocjeniti ustavnost izmjena Zakona o zaduženju, dugu i garancijama

BANjALUKA - Potpredsjednik PDP-a Jelena Trivić najavila je da će ova stranka pokrenuti ocjenu ustavnosti posljednjih izmjena i dopuna Zakona o zaduženju, dugu i garancijama.

Trivićeva je navela da član 70 Ustava Srpske govori da Narodna skupština odlučuje o zaduživanju Republike, te da je pomenutim zakonom ravlašćen parlament i sve preneseno na Vladu.

Ona je u vezi sa planiranim zaduženjem Srpske na međunarodnom finansijskom tržištu rekla da je loše što je ponuda “zatvorena”, što su ta zaduženja veoma skupa, te smatra da se godišnju rata kredita i iznos zaduženja treba ograničiti na 30 odsto redovnih budžetskih prihoda.

Trivićeva je navela i da PDP ima želju da na narednim opštim izborima daju kandidata za predsjednika Republike Srpske i da postoji vjerovatnoća da to bude i ona.

Kada je riječ o inicijativi za pokretanje dijaloga između Srpske i Federacije BiH o budućnosti BiH, Trivićeva je rekla da ne treba bježati od takvih krupnih tema.

“Možemo pokušati da tu nešto postignemo, ali vrlo dobro znate da je (samoproglašeno) Kosovo sastavni dio Srbije, da Srpska ima sve elemente državnosti na kojima treba insistirati i čuvati ih. Republiku treba čuvati kao zjenicu oka svoga i ne dozvoliti bilo kakav avanturizam u tom smislu”, rekla je Trivićeva.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana