Тегелтија зависи од Џаферовића

Жељка Домазет
Тегелтија зависи од Џаферовића

Сарајево - Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић сазвао је за уторак 37. ванредну сједницу Предсједништва БиХ. Сједница је заказана са једном тачком дневног реда, а пред члановима Предсједништва наћи ће се Приједлог одлуке именовање Зорана Тегелтије за новог предсједавајућег Савјета министара БиХ. Међутим, исход ове сједнице је прилично неизвјестан и сам коначан исход може да буде врло неповољан по Тегелтију, тврде извори “Гласа Српске”.

Сједница је заказана након што је Агенција за истраге и заштиту завршила провјеру информација које је кандидат за предсједавајућег Савјета министара Зоран Тегелтија навео на обрасцу изјаве Централне изборне комисије БиХ. Извјештај о провјери прослијеђен је у петак Предсједништву БиХ. Према резултатима провјере, Тегелтија испуњава услове за именовање. ЦИК је у четвртак, поступајући по захтјеву Предсједништва БиХ као органа надлежног за именовање предсједавајућег Савјета министара, утврдио да Тегелтија испуњава све потребне услове за именовање прописане Изборним законом БиХ.

Према Закону о Савјету министара када провјере стигну у Предсједништво БиХ “колективни шеф БиХ” у року од два дана треба да се изјаснити о предсједавајућем.

Предсједавајући Предсједништва БиХ Жељко Комшић рекао је за “Глас Српске”  да ће “свакако  радити по закону и никако другачије”.

- Понављам, ја без Годишњег националног плана (АНП) нећу гласати за Тегелтију. Да ствар буде потпуно јасна. Не постоји никаква шанса, да ја гласам за предсједавајућег прије него ли се достави АНП, јер поступам и поступаћу по закону, поштујући раније усвојене одлуке Предсједништва БиХ, а које се у овом конкретном случају тичу НАТО интеграција - поручио је Комшић.

Ако Комшић остане при свом ставу, то практично значи да судбина Зорана Тегелтије зависи од Шефика Џаферовића, бошњачког члана Предсједништва БиХ. Он је раније говорио да ће у ставовима пратити Комшића, али треба имати на уму да је његов лидер Бакир Изетбеговић потписао принципе о формирању власти, односно споразум који би требало да одблокира процесе на нивоу БиХ.

- Сада је Џаферовић на потезу, да ли поштовати споразум или се држати ранијег става о АНП-у. Оно што је међутим овдје најопасније по Тегелтију јесте да ако исход гласања буде 2:1 против њега, његова кандидатура ће бити и службено одбијена и СНСД ће у будућности морати да потражи другог кандидата за предсједавајућег. Практично, ствари су доведене на танак лед. Овакав исход може да буде избјегнут само ако сједница Предсједништва поново буде одгођена - тврди добро обавијештен извор “Гласа”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана