Tegeltija zavisi od Džaferovića

Željka Domazet
Tegeltija zavisi od Džaferovića

Sarajevo - Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazvao je za utorak 37. vanrednu sjednicu Predsjedništva BiH. Sjednica je zakazana sa jednom tačkom dnevnog reda, a pred članovima Predsjedništva naći će se Prijedlog odluke imenovanje Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH. Međutim, ishod ove sjednice je prilično neizvjestan i sam konačan ishod može da bude vrlo nepovoljan po Tegeltiju, tvrde izvori “Glasa Srpske”.

Sjednica je zakazana nakon što je Agencija za istrage i zaštitu završila provjeru informacija koje je kandidat za predsjedavajućeg Savjeta ministara Zoran Tegeltija naveo na obrascu izjave Centralne izborne komisije BiH. Izvještaj o provjeri proslijeđen je u petak Predsjedništvu BiH. Prema rezultatima provjere, Tegeltija ispunjava uslove za imenovanje. CIK je u četvrtak, postupajući po zahtjevu Predsjedništva BiH kao organa nadležnog za imenovanje predsjedavajućeg Savjeta ministara, utvrdio da Tegeltija ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

Prema Zakonu o Savjetu ministara kada provjere stignu u Predsjedništvo BiH “kolektivni šef BiH” u roku od dva dana treba da se izjasniti o predsjedavajućem.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je za “Glas Srpske”  da će “svakako  raditi po zakonu i nikako drugačije”.

- Ponavljam, ja bez Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) neću glasati za Tegeltiju. Da stvar bude potpuno jasna. Ne postoji nikakva šansa, da ja glasam za predsjedavajućeg prije nego li se dostavi ANP, jer postupam i postupaću po zakonu, poštujući ranije usvojene odluke Predsjedništva BiH, a koje se u ovom konkretnom slučaju tiču NATO integracija - poručio je Komšić.

Ako Komšić ostane pri svom stavu, to praktično znači da sudbina Zorana Tegeltije zavisi od Šefika Džaferovića, bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. On je ranije govorio da će u stavovima pratiti Komšića, ali treba imati na umu da je njegov lider Bakir Izetbegović potpisao principe o formiranju vlasti, odnosno sporazum koji bi trebalo da odblokira procese na nivou BiH.

- Sada je Džaferović na potezu, da li poštovati sporazum ili se držati ranijeg stava o ANP-u. Ono što je međutim ovdje najopasnije po Tegeltiju jeste da ako ishod glasanja bude 2:1 protiv njega, njegova kandidatura će biti i službeno odbijena i SNSD će u budućnosti morati da potraži drugog kandidata za predsjedavajućeg. Praktično, stvari su dovedene na tanak led. Ovakav ishod može da bude izbjegnut samo ako sjednica Predsjedništva ponovo bude odgođena - tvrdi dobro obaviješten izvor “Glasa”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana