Тегелтија: Постоје дејтонске гаранције, имунитет и неповредивост функције српског члана Предсједништва

Срна
Тегелтија: Постоје дејтонске гаранције, имунитет и неповредивост функције српског члана Предсједништва

САРАЈЕВО - Савјетник српског члана Предсједништва БиХ Милан Тегелтија рекао је Срни да би акције усмјерене на хапшење српског члана Предсједништва због ставова које износи у том својству представљале директно кршење Дејтонског мировног споразума, и то његовог Анекса три.

С обзиром на најновија дешавања и пријетње хапшењем српском члану Предсједништва БиХ Милораду Додику, Тегелтија је истакао да је неопходно појаснити статус директно изабраних функционера у БиХ, сходно Дејтонском мировном споразуму који је основ постојања данашње БиХ.


Тегелтија је навео да је српски члан Предсједништва директно изабрани представник Републике Српске на изборима и да према томе спада у категорију функционера избраног народном вољом, као суштинским ауторитетом власти, те да је у тој личности садржана народна воља Српске.

“Заштита те народне воље као коначног ауторитета власти изражене на изборима инкорпорирана је у Дејтонски мировни споразум директно, кроз његов Анекс три /Споразум о изборима/ члан 6 и документ друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједности и сарадњи у Европи /КЕСС/, Копенхаген, 1990. године, који је директно инкорпориран и наведен у том анексу споразума, децидно у Анексу 3. наводећи и цитирајући чак и одредбе ставова 7 и 8 тог документа”, прецизирао је Тегелтија.

Он је додао да су тај споразум са тим и таквим анексом потписале стране у Дејтонском мировном споразуму и његовом Анексу три.

“Према томе, у конкретном случају те су одредбе директно инкорпориране у правни систем БиХ и за њихову примјену им није потребан никакав додатни Закон, па ни Закон о имунитету. Дејтонски споразум је највиши акт у БиХ и изнад је сваког закона”, истакао је Тегелтија.

Он је навео да према томе, имунитет и неповредивост функције српског члана Предсједништва БиХ, као израза народне воље из Републике Српске, која је коначни ауторитет власти, нису везани за Закон о имунитету БиХ, већ директно за Анекс три Дејтонског мировног споразума и документ друге сједнице Конференције о људској димензији Конференције о безбједности и сарадњи у Европи из Копенхагена.

“Тај став 7. који је цитиран у Дејтонском споразуму /анексу три/ гласи - Како би осигурале да воља народа буде темељ ауторитета власти, државе ученице ће: осигурати да се кандидати који добију потребан број гласова предвиђен законом прописно уведу у дужност, те да им се допусти да тамо и остану све до истека мандата, односно престанка њихове службе, на други начин регулисан законом, у складу с демократским парламентарним и уставним поступком”, навео је Тегелтија.

Тегелтија је истакао да је положај члана Предсједништва функција директно изабрана на изборима, израз народне воље Републике Српске, као коначног ауторитета власти и сходно томе подлијеже овим одредбама Дејтонског споразума, које се директно примјењују у БиХ.

“Ниједан Закон у БиХ не може ограничити нити елиминисати анекс три Дејтонског мировног споразума, нити му одузети право примјене у БиХ. Због тога би акције усмјерене на хапшење српског члана Предсједништва због ставова које износи у том својству биле директно кршење Дејтонског мировног споразума и то његовог Анекса три”, нагласио је Тегелтија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана