Tegeltija: Postoje dejtonske garancije, imunitet i nepovredivost funkcije srpskog člana Predsjedništva

Srna
Tegeltija: Postoje dejtonske garancije, imunitet i nepovredivost funkcije srpskog člana Predsjedništva

SARAJEVO - Savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Milan Tegeltija rekao je Srni da bi akcije usmjerene na hapšenje srpskog člana Predsjedništva zbog stavova koje iznosi u tom svojstvu predstavljale direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, i to njegovog Aneksa tri.

S obzirom na najnovija dešavanja i prijetnje hapšenjem srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku, Tegeltija je istakao da je neophodno pojasniti status direktno izabranih funkcionera u BiH, shodno Dejtonskom mirovnom sporazumu koji je osnov postojanja današnje BiH.


Tegeltija je naveo da je srpski član Predsjedništva direktno izabrani predstavnik Republike Srpske na izborima i da prema tome spada u kategoriju funkcionera izbranog narodnom voljom, kao suštinskim autoritetom vlasti, te da je u toj ličnosti sadržana narodna volja Srpske.

“Zaštita te narodne volje kao konačnog autoriteta vlasti izražene na izborima inkorporirana je u Dejtonski mirovni sporazum direktno, kroz njegov Aneks tri /Sporazum o izborima/ član 6 i dokument druge sjednice Konferencije o ljudskoj dimenziji Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi /KESS/, Kopenhagen, 1990. godine, koji je direktno inkorporiran i naveden u tom aneksu sporazuma, decidno u Aneksu 3. navodeći i citirajući čak i odredbe stavova 7 i 8 tog dokumenta”, precizirao je Tegeltija.

On je dodao da su taj sporazum sa tim i takvim aneksom potpisale strane u Dejtonskom mirovnom sporazumu i njegovom Aneksu tri.

“Prema tome, u konkretnom slučaju te su odredbe direktno inkorporirane u pravni sistem BiH i za njihovu primjenu im nije potreban nikakav dodatni Zakon, pa ni Zakon o imunitetu. Dejtonski sporazum je najviši akt u BiH i iznad je svakog zakona”, istakao je Tegeltija.

On je naveo da prema tome, imunitet i nepovredivost funkcije srpskog člana Predsjedništva BiH, kao izraza narodne volje iz Republike Srpske, koja je konačni autoritet vlasti, nisu vezani za Zakon o imunitetu BiH, već direktno za Aneks tri Dejtonskog mirovnog sporazuma i dokument druge sjednice Konferencije o ljudskoj dimenziji Konferencije o bezbjednosti i saradnji u Evropi iz Kopenhagena.

“Taj stav 7. koji je citiran u Dejtonskom sporazumu /aneksu tri/ glasi - Kako bi osigurale da volja naroda bude temelj autoriteta vlasti, države učenice će: osigurati da se kandidati koji dobiju potreban broj glasova predviđen zakonom propisno uvedu u dužnost, te da im se dopusti da tamo i ostanu sve do isteka mandata, odnosno prestanka njihove službe, na drugi način regulisan zakonom, u skladu s demokratskim parlamentarnim i ustavnim postupkom”, naveo je Tegeltija.

Tegeltija je istakao da je položaj člana Predsjedništva funkcija direktno izabrana na izborima, izraz narodne volje Republike Srpske, kao konačnog autoriteta vlasti i shodno tome podliježe ovim odredbama Dejtonskog sporazuma, koje se direktno primjenjuju u BiH.

“Nijedan Zakon u BiH ne može ograničiti niti eliminisati aneks tri Dejtonskog mirovnog sporazuma, niti mu oduzeti pravo primjene u BiH. Zbog toga bi akcije usmjerene na hapšenje srpskog člana Predsjedništva zbog stavova koje iznosi u tom svojstvu bile direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i to njegovog Aneksa tri”, naglasio je Tegeltija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana