Свијет се промијенио, морамо се прилагођавати: Отворен пети “Јахорина економски форум“

Жарко Марковић
Пети „Јахорина економски форум“
Foto: Срна | Пети „Јахорина економски форум“

ЈАХОРИНА - Република Српска је била на добром путу да изађе из постковид кризе, али онда се догодио рат у Украјини који је изазвао економски цунами. Свијет се неповратно промијенио и мале економије попут наше морају тражити начин како да се прилагоде, поручено је данас с Јахорине гдје је свечано отворен пети „Јахорина економски форум“.

Премијер Српске Радован Вишковић поручио је у уводном излагању да није сматрао да може да нас снађе нешто теже од пандемије.

- Сад видимо да постоји и веће зло - навео је Вишковић.

Институције Српске, додао је, учиниће све да скупа са привредницима, преброде и ову кризу.

- Треба да радимо као и досада и даћемо одговоре на сва дешавања. Многи су били скептици да ћемо преживјети и корону, прогнозирали су нам економски суноврат, а ми смо све стабилнији и све бољи - навео је Вишковић.

Ми ћемо скупа са пословном заједницом да креирамо мјере, додао је Вишковић и истакао да је Влада крајем прошле године донијела сет закона који је предвиђао повећање плата и пензија, али да смо у другом кварталу доживјели да инфлација „поједе“ тај раст.

- Зато ћемо креирати нови сет закона који ће регулисати ту област - казао је Вишковић.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је да је важно разговарати у периоду када се Запад трансформише.

- Нико озбиљан данас не мисли да је сукоб у Украјини сукоб Русије и Украјине. У питању је глобални сукоб у којем је Украјина колатерална штета - навео је Додик.

Озбиљна борба која предстоји је, додао је Додик,  борба за сировине. Истакао је да су ресурси експлоатисани, а број људи на планети је повећан.

- Остаје нам да се повучемо у наш микросвијет и видимо како ћемо се прилагодити. Ми се трудимо да дамо наше одговоре, да очувамо стабилност јавних финансија, да генеришемо што је више могуће јавних послова - рекао је Додик најављујући интензивирање градње аутопутева у Српској.

Истакао је да је наша предност несумњиво електрична енергија што је област у којој постоји простор за још боље резултате.

-БиХ нема никакву економску политику - навео је Додик подсјетивши да није усвојен ни буџет за ову годину.

На форуму ће бити одржано једно пленарно предавање и 14 панела са више од 100 учесника. Теме панела су енергетска транзиција, дигитална трансформација, перспектива тржишта радне снаге, а биће отворено и питање позиције БиХ према иницијативи „Отворени Балкан“

Форум је окупио више од 500 учесника из цијелог региона, али и Француске, Шпаније и низа других европских земаља као и из Уједињених Арапских Емирата.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана