Svijet se promijenio, moramo se prilagođavati: Otvoren peti “Jahorina ekonomski forum“

Žarko Marković
Peti „Jahorina ekonomski forum“
Foto: Srna | Peti „Jahorina ekonomski forum“

JAHORINA - Republika Srpska je bila na dobrom putu da izađe iz postkovid krize, ali onda se dogodio rat u Ukrajini koji je izazvao ekonomski cunami. Svijet se nepovratno promijenio i male ekonomije poput naše moraju tražiti način kako da se prilagode, poručeno je danas s Jahorine gdje je svečano otvoren peti „Jahorina ekonomski forum“.

Premijer Srpske Radovan Višković poručio je u uvodnom izlaganju da nije smatrao da može da nas snađe nešto teže od pandemije.

- Sad vidimo da postoji i veće zlo - naveo je Višković.

Institucije Srpske, dodao je, učiniće sve da skupa sa privrednicima, prebrode i ovu krizu.

- Treba da radimo kao i dosada i daćemo odgovore na sva dešavanja. Mnogi su bili skeptici da ćemo preživjeti i koronu, prognozirali su nam ekonomski sunovrat, a mi smo sve stabilniji i sve bolji - naveo je Višković.

Mi ćemo skupa sa poslovnom zajednicom da kreiramo mjere, dodao je Višković i istakao da je Vlada krajem prošle godine donijela set zakona koji je predviđao povećanje plata i penzija, ali da smo u drugom kvartalu doživjeli da inflacija „pojede“ taj rast.

- Zato ćemo kreirati novi set zakona koji će regulisati tu oblast - kazao je Višković.

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je važno razgovarati u periodu kada se Zapad transformiše.

- Niko ozbiljan danas ne misli da je sukob u Ukrajini sukob Rusije i Ukrajine. U pitanju je globalni sukob u kojem je Ukrajina kolateralna šteta - naveo je Dodik.

Ozbiljna borba koja predstoji je, dodao je Dodik,  borba za sirovine. Istakao je da su resursi eksploatisani, a broj ljudi na planeti je povećan.

- Ostaje nam da se povučemo u naš mikrosvijet i vidimo kako ćemo se prilagoditi. Mi se trudimo da damo naše odgovore, da očuvamo stabilnost javnih finansija, da generišemo što je više moguće javnih poslova - rekao je Dodik najavljujući intenziviranje gradnje autoputeva u Srpskoj.

Istakao je da je naša prednost nesumnjivo električna energija što je oblast u kojoj postoji prostor za još bolje rezultate.

-BiH nema nikakvu ekonomsku politiku - naveo je Dodik podsjetivši da nije usvojen ni budžet za ovu godinu.

Na forumu će biti održano jedno plenarno predavanje i 14 panela sa više od 100 učesnika. Teme panela su energetska tranzicija, digitalna transformacija, perspektiva tržišta radne snage, a biće otvoreno i pitanje pozicije BiH prema inicijativi „Otvoreni Balkan“

Forum je okupio više od 500 učesnika iz cijelog regiona, ali i Francuske, Španije i niza drugih evropskih zemalja kao i iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana