Штедња јача пензије

Ведрана Кулага
Штедња јача пензије

Бањалука - Становницима Републике Српске ускоро ће први пут бити омогућено да путем уплата у добровољни пензијски фонд додатно штеде за старост.

Велики корак у том правцу направљен је јуче у Бањалуци гдје је одржана оснивачка скупштина акционара Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом, што је означило почетак оснивања првог добровољног пензијског фонда у РС и БиХ, предвиђеног и реформском агендом.

Друштво за управљање Пензијским резервним фондом РС (ПРЕФ) и Скупна покојнинска дружба Љубљана, као највеће друштво за управљање пензијским фондовима у Словенији, усагласили су претходних мјесеци све детаље са Европском банком за обнову и развој у вези са управљањем и пословањем Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом.

На јучерашњој оснивачкој сједници усвојена су интерна акта и одлуке које су неопходне како би Агенцији за осигурање РС био поднесен захтјев за издавање дозволе за рад добровољног пензијског фонда.

- Укупан оснивачки капитал ће износити 4,4 милиона КМ, док је законски минимум за оснивање друштва за управљање добровољним пензијским фондом два милиона марака - саопштио је ПРЕФ.

Првобитни оснивачки улог су уплатили ПРЕФ и словеначко друштво, док у складу са процедурама ЕБРД-а, након добијања сагласности од стране Агенције за осигурање РС, ЕБРД намјерава да изврши докапитализацију Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом.

- Очекује се да ће у наредних неколико мјесеци надлежни органи издати све неопходне дозволе за рад Друштва за управљање Европским добровољним пензијским фондом и Европског добровољног пензијског фонда. Након процеса оснивања први пут ће код нас бити омогућена штедња кроз добровољне пензијске фондове - истакли су у ПРЕФ-у.

Надлежни очекују да ће, као и у државама са дугогодишњим искуством пословања пензијских фондова, послодавци и радници препознати интерес да уплаћују доприносе у добровољни пензијски фонд како би се, поред пензије из државног Фонда ПИО, остварила додатна пензија по основу штедње у добровољном пензијском фонду.

Штедња за пензију кроз фондове има вишедеценијску традицију у најразвијенијим државама свијета, те више од 15 година у државама у окружењу.

Руководство

Директор новооснованог Друштва ће, како је саопштено, након добијања сагласности од стране Агенције за осигурање бити Томаж Завршник из Скупне покојнинске дружбе. На мјесто извршног директора фонда ће доћи Гордана Дробњак која сада обавља послове извршног директора Друштва за управљање Пензијским резервним фондом РС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана