Шта доноси Нацрт закона о НВО: Сваку уплату пријављују, казне до 5.000 марака

Маријана Миљић Бјеловук
Foto: Илустрација

БАЊАЛУКА - Непрофитне организације у Српској мораће да пријављују сваку марку коју добију од страних земаља.

Новчане казне ако не буду достављали извјештаје о пословању износе од 1.000 до 5.000 марака, а биће им забрањен рад ако користе говор мржње или подстиче вјерску или другу нетрпељивост с циљем постизања политичких циљева.

Наведено је то у нацрту Законом о посебном регистру и јавности рада непрофитних организација, који је усвојила Влада Српске.

Тим законом дефинисано је и успостављање посебног Регистра непрофитних организација у Републици Српској које финансирају или пак на други начин помажу страни субјекти као агенте страног утицаја.

Регистар ће бити успостављен пола године након што закон ступи на снагу и то под окриљем Министарство правде РС.

Истим актом дефинисано је да непрофитним организацијама није дозвољено политичко дјеловање нити обављање политичке активности.

- Политичким дјеловањем не сматра се дјеловање у области науке, културе, социјалне и здравствене заштите, спорта, заштите потрошача, заштите права националних мањина и лица са инвалидитетом али и друго  - наведено је у закону.

Непрофитна организација мораће Министарству правде достављати полугодишњи и годишњи финансијски извјештај и то са назнаком уплатиоца, висини уплаћеног новца као и извјештај о утрошку.

- Министарство правде Пореској управи достављаће финансијски извјештај ради контроле њиховог пословања док ће их надлежна инспекција контролисати. Редовни инспекцијски надзор биће једном годишње, а  ванредни на основу пријава грађана, правних лица,  републичких органа или  пак на захтјев надлежног одбора Народне скупштине Републике Српскe - наведено је у нацрту закона.

У случају да непрофитна организација буде поступала супротно предложеним одредбама овог закона, министар правде може поднијети захтјев надлежном суду за забрану обављања њиховог рада.

- У случају да непрофитна организација у свом дјеловању поступа супротно Уставу Републике Српске и прописима Републике Српске, односно кадa дјелује као агент страног утицаја на штету индивидуалних и других права грађана или подстиче на насиље, користи говор мржње или подстиче вјерску или другу нетрпељивост с циљем постизања политичких циљева или уколико Пореска управа утврди неправилности у финансијском пословању Министарство правде покреће поступак код надлежног суда за забрану обављања рада, као и поступак против одговорних лица  - наведено је у нацрту закона.

Када је ријеч о новчаним казнама оне се крећу од 1.000 KM до 5.000 KM и то ако непрофитне организације не обиљежи промотивни материјал, не поднесе пријаву за регистар  или пак не доставе финансијски извјештај.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана