Šta donosi Nacrt zakona o NVO: Svaku uplatu prijavljuju, kazne do 5.000 maraka

Marijana Miljić Bjelovuk
Foto: Ilustracija

BANjALUKA - Neprofitne organizacije u Srpskoj moraće da prijavljuju svaku marku koju dobiju od stranih zemalja.

Novčane kazne ako ne budu dostavljali izvještaje o poslovanju iznose od 1.000 do 5.000 maraka, a biće im zabranjen rad ako koriste govor mržnje ili podstiče vjersku ili drugu netrpeljivost s ciljem postizanja političkih ciljeva.

Navedeno je to u nacrtu Zakonom o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija, koji je usvojila Vlada Srpske.

Tim zakonom definisano je i uspostavljanje posebnog Registra neprofitnih organizacija u Republici Srpskoj koje finansiraju ili pak na drugi način pomažu strani subjekti kao agente stranog uticaja.

Registar će biti uspostavljen pola godine nakon što zakon stupi na snagu i to pod okriljem Ministarstvo pravde RS.

Istim aktom definisano je da neprofitnim organizacijama nije dozvoljeno političko djelovanje niti obavljanje političke aktivnosti.

- Političkim djelovanjem ne smatra se djelovanje u oblasti nauke, kulture, socijalne i zdravstvene zaštite, sporta, zaštite potrošača, zaštite prava nacionalnih manjina i lica sa invaliditetom ali i drugo  - navedeno je u zakonu.

Neprofitna organizacija moraće Ministarstvu pravde dostavljati polugodišnji i godišnji finansijski izvještaj i to sa naznakom uplatioca, visini uplaćenog novca kao i izvještaj o utrošku.

- Ministarstvo pravde Poreskoj upravi dostavljaće finansijski izvještaj radi kontrole njihovog poslovanja dok će ih nadležna inspekcija kontrolisati. Redovni inspekcijski nadzor biće jednom godišnje, a  vanredni na osnovu prijava građana, pravnih lica,  republičkih organa ili  pak na zahtjev nadležnog odbora Narodne skupštine Republike Srpske - navedeno je u nacrtu zakona.

U slučaju da neprofitna organizacija bude postupala suprotno predloženim odredbama ovog zakona, ministar pravde može podnijeti zahtjev nadležnom sudu za zabranu obavljanja njihovog rada.

- U slučaju da neprofitna organizacija u svom djelovanju postupa suprotno Ustavu Republike Srpske i propisima Republike Srpske, odnosno kada djeluje kao agent stranog uticaja na štetu individualnih i drugih prava građana ili podstiče na nasilje, koristi govor mržnje ili podstiče vjersku ili drugu netrpeljivost s ciljem postizanja političkih ciljeva ili ukoliko Poreska uprava utvrdi nepravilnosti u finansijskom poslovanju Ministarstvo pravde pokreće postupak kod nadležnog suda za zabranu obavljanja rada, kao i postupak protiv odgovornih lica  - navedeno je u nacrtu zakona.

Kada je riječ o novčanim kaznama one se kreću od 1.000 KM do 5.000 KM i to ako neprofitne organizacije ne obilježi promotivni materijal, ne podnese prijavu za registar  ili pak ne dostave finansijski izvještaj.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana