Сребреница оружје за удар на Српску

Ж. Домазет, В. Кулага
Сребреница оружје за удар на Српску

Бањалука - Посланик СДА у Представничком дому Парламента БиХ Садик Ахметовић упутио је јуче иницијативу за измјене Изборног закона БиХ да би Сребреница добила статус посебне изборне јединице.

Уколико би та иницијатива заживјела, Сребреница би, заједно са Братунцем, Власеницом, Милићима и Зворником била посебна изборна јединица приликом гласања за Народну скупштину РС и Парламент БиХ, а избори би се заснивали на националној структури становништва према попису из 1991. године. Тај кључ, према Ахметовићевом приједлогу, важио би и за поменуте општине које су сада дио исте изборне јединице са Сребреницом приликом избора за Народну скупштину РС. Ахметовић је затражио и да поменуте општине буду издвојене у посебну изборну јединицу за изборе за Парламент БиХ, а сада су дио изборне јединице која обухвата знатно ширу територију. Избори за Скупштину општине Сребреница такође би били реализовани на основу пописа из 1991. године.

Ахметовић је иницијативу упутио радној групи која већ дуже вријеме разматра рјешења за измјене изборног законодавства.

- Циљ измјена Изборног закона БиХ је да буду релаксирани односи у том региону и да буде задовољена правда након ратних злочина на том подручју. Предлажем измјене да би се спровеле активности у правцу ублажавања посљедица злочина који су почињени и да би били створени услови за промовисање мира, демократије и помирења на цијелом простору БиХ, а посебно на ширем подручју Сребренице - казао је Ахметовић.

Бошњаци би на тај начин добили више представника у Скупштини општине Сребреница, Народној скупштини РС и Парламенту БиХ. Највиши званичници РС истакли су да је Ахметовићева иницијатива неприхватљива и да представља покушај удара на РС.

Предсједник РС и лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је Сребреница саставни дио Српске и да нема потребе да има било какав посебан статус.

- Ахметовићева иницијатива је апсолутно неприхватљива. Такве приједлоге смо већ више пута чули. Нема потребе ни за какав посебан статус Сребренице, која је саставни дио РС и у том погледу интегрални дио изборне јединице, како је то предвиђено до сада и неће се ту ништа промијенити - рекао је Додик.

Члан Предсједништва БиХ из РС и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић рекао је "Гласу Српске" да је Ахметовићева иницијатива апсолутно неприхватљива и да је увјерен да неће добити подршку ни од кога из РС.

- То је очигледно усмјерено на јачање његове личне позиције, а не на то да се тако нешто и деси - каже Иванић.

Премијер РС Жељка Цвијановић поручила је да није реална иницијатива да Сребреница, која је у територијално-административном смислу саставни дио Српске, буде посебна изборна јединица.

- Сребреница се уклапа у подјелу изборних јединица како је то дефинисано и нашим законом, али и законом БиХ који је оквирни закон - рекла је Цвијановићева.

Посланик СНСД-а у Парламенту БиХ и члан радне групе за измјену изборног законодавства Лазар Продановић рекао је да је Ахметовићева иницијатива покушај удара на Српску.

- Тај план неће проћи. Иницијатива нема никакву шансу да добије подршку, јер задире у надлежност ентитета. Изборне јединице у Српској су у надлежности Изборног закона РС. Ахметовић је своју иницијативу, ако то већ и жели, требало да поднесе Народној скупштини РС. Међутим, у сваком случају је неприхватљива и у функцији је дестабилизације укупног стања у БиХ - рекао је Продановић и додао да је тренутно немогуће мијењати постојећи систем изборних јединица у РС и за Народну скупштину и за Представнички дом Парламента БиХ.

Шеф Клуба посланика СДС-а у Представничком дому Парламента БиХ Александра Пандуревић сматра да је предложена иницијатива апсолутно неприхватљива.

- Сребреница је дио уставноправног система Српске, иако је на прошлим локалним изборима имала посебан статус, а СДС је и тада био против тога. Изборни закон БиХ јасно прописује критеријуме за формирање изборних јединица. Ти критеријуми могу бити преиспитани и у РС и у ФБиХ, али ниједна општина не може добити статус изборне јединице - рекла је Пандуревићева и додала да Ахметовић због својих унутарпартијских проблема у СДА покушава да себи обезбиједи још један посланички мандат.

Измјене закона

Лазар Продановић је изјавио да радна група, која ће се данас састати, ради на измјени Изборног закона БиХ, али да нема капацитет да припрема измјене које се односе на пресуде Уставног суда БиХ и Европског суда за људска права.

- У том смислу кључни су ставови водећих политичких лидера. Ако се говори о прекомпозицији ФБиХ, онда је ријеч и о промјени броја кантона, а то је ствар измјена Устава ФБиХ - рекао је Продановић одговарајући на питање новинара у вези са иницијативама за могућу реорганизацију ФБиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана