Срђа Трифковић за “Глас Српске”: Пиштољ потегнут на Русију, а цијев окренута ка ЕУ

Вељко Зељковић
Срђа Трифковић за “Глас Српске”: Пиштољ потегнут на Русију, а цијев окренута ка ЕУ

Предстојећа зима даће одговор на многа политичка, али и егзистенцијална питања, јер у овом тренутку Европа нема рјешења за квадратуру круга енергетског снабдијевања уколико у међувремену не направи одређене компромисе о питању санкција Русији и начина како да се извуче из канџи америчког диктата.

Каже ово у интервјуу за “Глас Српске” политички аналитичар Срђа Трифковић, анализирајући актуелне геополитичке игре Истока и Запада у вези са Украјином и упозорењем како је над Европом велика економска и финансијска олуја.

- Иако је западна медијска машина способна да обликује јавно мњење, што је заиста и био случај од 24. фебруара па до данас, са изразитим русофобним дискурсом, све веће економске недаће терају обичне људе да се чешу по глави и питају каква их то будућност чека те да ли је пиштољ потегнут на Русију, а цев окренута ка Европској унији - каже Трифковић.

ГЛАС: Како коментаришете, условно речено, политички повратак Хенрија Кисинџера, који је у посљедње вријеме изнио неколико занимљивих приједлога како би се сукоб у Украјини могао окончати?

ТРИФКОВИЋ: Кисинџер никада није ни силазио са глобалне политичке сцене. Прије пар мјесеци објавио је књигу у којој је дао портрете личности с којима је он сарађивао током своје каријере. То обухвата период од времена када је радио као саветник за безбедност у мандату председника Ричарда Никсона па до државног секретара. Колико ми је познато, он је и у време короне написао два веома значајна текста о последицама по процес глобализације и поремећеним ланцима снабдевања. Значи, иако је Кисенџер на прагу стоте године, веома је активан, посебно преко своје агенције која се бави геополитичким анализама. Кисинџер је јавност посебно заталасао на скупу у Давосу, који је окупио сву западну елиту, гдје је поручио како ће бити потребе да се с Русијом, пре или касније, направи некакав споразум који ће подразумевати и одређене територијалне “жртве” од стране Украјине.

ГЛАС: Да ли је он том приликом мислио на Крим и Донбас?

ТРИФКОВИЋ: Да. Он сматра како је то неминовно, јер амбиције одређених западних јастребова да поразе Русију - није реалан. Након тога, 12. јуна, британски медији објавили су интервју са Нилом Фергусоном, познатим шкотским историчарем и аутором књиге о овом америчком политичару. И он је упозорио на опасност да би изразито русофобна стратегија западних земаља на крају Русију могла гурнути у наручје Кини, земљи која у ствари представља најозбиљнијег западног ривала. Ово је теза коју и ја заступам. Сматрам да ће након ове ратне баладе највећи добитник бити Си Ђипинг.

ГЛАС: Стиче се утисак како су све очигледније и европске пукотине у наративу о Украјини, посебно у Њемачкој?

ТРИФКОВИЋ: Те пукотине се појављују у изјавама појединих функционера, али оне још нису добиле карактер општеприхваћеног западног наратива. Од тога одудара изјава главног саветника немачког канцелара Олафа Шолца, који је уочи Самита ЕУ рекао како је од питања снабдевања Украјине оружјем, много битније како ће Европа да усклади своје односе са Русијом када све буде завршено. Он је очигледно то рекао у духу претходних изјава Кисинџера, наводећи како је Русија део система безбедности Европе, ако не и пресудни фактор за његово очување. Један такав став посебно је изражен у Француској и Италији. Не заборавимо да је Марин ле Пен, која је добила подршку око 40 одсто грађана, одбила да се прикључи тој русофобној политици.

ГЛАС: А када је у питању Италија?

ТРИФКОВИЋ: У Италији се све чешће и гласније може чути да ће процес разградње индустријских капацитета због раста цена енергената, у блиској будућности имати несагледиве последице. Стога радници и послодавци све отвореније траже да влада промени своју досадашњу спољну политику. Не заборавимо да је премијер Марио Драги марионета мултинационалних сила које можемо назвати “давовским политбироом”. Драги ће пре или касије платити политичку цену своје покорности. Да резимирам, ми још не видимо једну свестрано формулисану контраполитичку акцију европских земаља у повратку свог суверенитета. Али, мислим да тај потенцијал постоји и да ће са предстојећом зимом самоубилачке одлуке европских влада о пресецању прилива руских енергената имати велике негативне последице по животе обичних људи.

ГЛАС: Из Брисела је прије неколико дана поручено како ће свако неувођење санкција убудуће сматрати злочином.

ТРИФКОВИЋ: Дивно, ја сам им захвалан на томе, јер то само показује до које мере су захваћени једним обликом реторичког лудила, које је продукт идеолошке заслепљености. То лудило надмашује и оно из времена владавине Стаљина. Треба их упитати да ли је неувођење санкција Америци и њиховим савезницима због ратова широм света такође злочин. За те бриселске марионете, очигледно, није. То значи да су они - расисти. То треба отворено рећи, јер су они опседнути идеологијом тобожњег антирасизма. За њих је прихватљиво куповати нафту из Саудијске Арабије, која је својом војном интервенцијом у Јемену проузроковала смрт више 250.000 цивила. Да ли је неко из Брисела реаговао на то. Није! Значи, Запад различито вреднује украјинске и арапске животе.

ГЛАС: Како је дошло до тога да Саудијска Арабија, некадашњи политички и војни партнер Америке, окрене леђа Вашингтону? Из Ријада су истакли како нису више спремни да испуњавају њихове захтјеве?

ТРИФКОВИЋ: Не бих рекао да је дошло до потпуног окретања леђа. Спољна политика Ријада је доста непредвидива због неуротичног понашања тамошњег принца, који је означен кривцем за смрт новинара Кашогија. Мислим да се у конкретном случају ради о геостратешком позиционирању и тврђењу пазара, него о коначном раскиду. Америчке сугестије како би требало ограничити цене руске нафте која се превози танкерима, Саудијци одбијају јер би то значило да би нека трећа страна уређивала цене између потрошача и произвођача. Земље ОПЕК-а то неће дозволити.

БРИКС и “седморка”

ГЛАС: Да ли БРИКС постаје све озбиљнији економски противник Г7, а поготово уколико му се прикључи Иран?

ТРИФКОВИЋ: Ради се о веома великом глобалном ривалитету, али БРИКС још не може парирати земљама Г7, посебно због несугласица Кине и Индије, али и због тога што Бразил и даље има дубоке везе са Америком. Због тих проблема и БРИКС неће моћи у будућности парирати Западу, али је глобално гледајући добро што постоји један такав пандан “седморци”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана