Шпирић: Оглашавање Шмита још једно позориште на отвореном

Srna
Foto: Arhiva

САРАЈЕВО- Европски пут БиХ је у колизији са постојањем институције високог представника што је данас потврдио Кристајан Шмит, приватно лице које настоји да одлучује у име свих парламената у БиХ, оцијенио је предсједавајући Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Никола Шпирић.

"Данашње оглашавање Шмита је још један игроказ и позориште на отвореном. Његовим обраћањем неће се промијенити ништа што се тиче Републике Српске, али хоће унутар БиХ и њеног европског пута. С обзиром на то да је одлучио да он бира шта ће се спроводити од 14 приоритета за приступање БиХ ЕУ, позивам га да спроведе свих 14 и до краја обесмисли постојање институција у БиХ", рекао је Шпирић. 

Он је у изјави за Срну нагалсио да одлуке Народне скупштине Републике Српске имају свој легитимитет и зна се начин на који се спроводе, те да данашње крајње контрадикторно оглашавање Шмита само наноси штету БиХ. 

"Ово је показатељ да нема мјеста било каквом договору политичких актера унутар БиХ, земље која је потпуно институционално испражњена. Нажалост, док год постоје они који аплаудирају страним интервенцијама овдје морају знати да им неће бити боље", закључио је Шпирић уз поруку да се више нико не боји одлука које црпе снагу из такозваних бонских овлашћења. 

Он је истакао да Република Српска постоји захваљујући свом народу и институцијама, а не нечијим изјавама за медије које су битне само зато јер су изговорене на неком од страних језика и у име неких међународних интереса иза којих не стоји чак ни цијела ЕУ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана