Соларни панели закочени у Сарајеву

Маријана Миљић Бјеловук
Соларни панели закочени у Сарајеву

БАЊАЛУКА - Иако је постављање соларних панела на кровове кућа у Републици Српској најављено још крајем прошле године, до тога није дошло, а све је извјесније да неће услиједити ни до краја 2023, јер иницијатива коју је покренула “Електропривреда РС” за измјене Закона о ПДВ-у због овог пројекта никако да дође на дневни ред сједница Парламента БиХ.

Поједини грађани Републике Српске који су се пријавили на јавни позив за постављање соларних панела обратили су се редакцији “Гласа Српске” и затражили да провјеримо шта се дешава.

- Предали смо документацију и урадили све што је било потребно на основу расписаног јавног позива из августа прошле године. Након тога, ево већ годину дана очекујемо позив, долазак неког од стручних лица, али нико не долази и не зове. Покушавали смо добити и информацију од “Електропривреде”, али све је било узалуд - казао је Недељко К. из Дервенте и додао да, како вријеме пролази, све више губи наду да ће на кров куће поставити соларне панеле.

У “Електропривреди РС” (ЕРС), која је носилац овог пројекта, наводе да су покренули иницијативу за хитне измјене Закона о ПДВ-у још половином ове године како би наставили са даљим активностима инсталирања соларних панела на кровове кућа у Српској, али да немају повратну информацију из Представничког дома Парламента БиХ.  

- Покренули смо иницијативу за измјену Закона о ПДВ-у који би омогућио да се изврши пребијање потрошене и произведене електричне енергије како би исплативост инсталирања соларних панела на кровове кућа била вишеструко већа - казао је “Гласу” директор ЕРС Лука Петровић.

Објаснио је да је према постојећем закону немогуће извршити инсталацију соларних панела на крововима кућа јер би то била неповољна варијанта.

- Управа за индиректно опорезивање захтијева да за сву енергију коју грађани преузму морају и да плате ПДВ. То није наша намјера - казао је Петровић.

Њихова иницијатива, наводи Петровић, требало је да буде на сједници Представничког дома крајем јула, али до тога није дошло.

- Не знам зашто се све одуговлачи. Чим све буде окончано у Парламенту БиХ, кренућемо у процедуру избора извођача радова. Овако немамо основ да закључимо уговор. Обуставили смо и анкетирање док све ове процедуре не буду окончане на нивоу БиХ - закључио је Петровић.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Сања Вулић казала је да су иницијативу која је стигла од “Електропривреде” прослиједили Законодавно-правном сектору Парламента БиХ.

 - Очекујем да ће они ускоро завршити свој посао како би приједлог измјена Закона о ПДВ-у могао да се нађе у парламентарној процедури. Вјерујем да ће те измјене имати подршку свих посланика. Надам се да неће бити ни националних нити било каквих других препрека за подршку том закону, јер је то у интересу свих грађана - казала је “Гласу Српске” Вулићева.

Конкурс

На јавни позив за учешће у пројекту уградње соларних панела на кровове у систему купац-произвођач (прозјумер), који је био отворен од 15. августа до 15. октобра, пријавило се око 5.000 домаћинстава.

Тада је наведено и да ће тај програм енергетске одрживости домаћинстава у првој фази обухватити око 50.000 домаћинстава у Српској, тачније 50.000 фотонапонских система инсталисане снаге од три до седам киловата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана