Шмит "поништио" одлуке Народне скупштине Републике Српске

ГС
Шмит "поништио" одлуке Народне скупштине Републике Српске

САРАЈЕВО - Кристијан Шмит обратио се данас јавности и саопштио да "суспендује" законе које је Народна скупштина Републике Српске недавно донијела, а које се односе на одредбе које донесе он и Уставни суд БиХ.

Шмит је истакнуо да ентитетске скупштине немају надлежност, немају право да регулишу јурсидикцију кључних дејтонских институција, као што је Уставни суд БиХ.

„Ово је напад на Уставни суд БиХ и покушај угрожавања правног и уставног оквира земље, укључујући и кључне елементе као што су одлуке високог представника. Не треба ни заборавити ко ће сносити најтеже посљедице овог авантуризма владајуће коалиције у Српској. Посљедице не требају сносити грађани Републике Српске, ја их поштујем као и све грађане БиХ.“, каже Шмит.

Он, потом, истиче како политички представници у Републици Српској покушавају угрозити владавину права и створити хаос.

„Због тога сам одлучио да закон о високом представнику неће ступити на снагу, а сва процедура која се тиче доношења оваквог закона је сада завршена. Одлучио сам и да закон Народне скупштине Републике Српске о непровођењу одлука Уставног суда БиХ на територији Републике Српске не ступи на снагу“, одлука је високог представника, а сљедеће доноси у наставку свог обраћања:

„С обзиром да смо имали антидејтонске законе у Народној скупштини Републике Српске одлучио сам да 'измјеним' Кривични закон БиХ на начин да ће се радње којим се нарушава уставни поредак земље третирати као кривично дјело“,навео је Шмит.

Нагласио је, такође, да се закон о Уставном суду БиХ може мијењати, али искључио онако како је то одређено Уставном БиХ.

„Они ће сносити посљедице за своје поступке - све опције су на столу. Знате који је то спектар бонских овласти које могу користити, а све опције су на столу“, рекао је Шмит.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана