Сет реформских закона усвојен без напредњака

Свјетлана Шурлан
Сет реформских закона усвојен без напредњака

Бањалука - Народна скупштина РС усвојила је јуче сет реформских закона чији је циљ сузбијање сиве економије и рада на црно.

За предложене измјене закона о пореском поступку, инспекцијама, систему јавних служби, комуналној полицији и занатско-предузетничкој дјелатности гласала су 42 посланика и они су упућени на јавну расправу.

Предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић рекао је да је усвојено свих 14 приједлога и нацрта закона, те да то показује да је скупштинска већина стабилна. Неке од тих аката подржао је већи број посланика од натполовичне већине, док су поједини усвојени једногласно.

- Послије гласања о актима који су били на дневном реду сигурно је да се не може говорити да је већина пољуљана. Дио предложених аката подржали су и посланици опозиције - рекао је Чубриловић.

Народна скупштина усвојила је, између осталог, и измјене Закона о посебном доприносу за солидарност којим је до краја ове године продужен рок за наплату посебног доприноса за санацију посљедица поплава. Премијер РС Жељка Цвијановић поздравила је усвајање измјена Закона о доприносу за солидарност нагласивши да су продужење рока за плаћање тог доприноса до краја године тражили начелници и градоначелници из поплављених подручја како би се обезбиједио стабилан извор прихода Фонда солидарности за обнову РС.

- Због тога је Управни одбор Фонда и тражио од Владе да се иде у измјену закона. Након што је помоћ пружена домаћинствима путем платних картица, приоритети ће сада бити подршка локалним заједницама, привреди и пољопривреди - изјавила је Цвијановићева.

Приликом гласања о пакету реформских закона подршку Влади, како су данима најављивали, ускратили су посланици СНС-а Адам Шукало и Горан Ђорђић, па је тај сет усвојен тијесном већином. Непосредно пред гласање у Народну скупштину је стигао и независни посланик Војин Митровић који је био на састанку у Београду. Нешто прије њега у посланичку клупу је сјео и посланик ПУП-а Илија Стеванчевић чиме је комплетирана скупштинска већина.

Посланик СНС-а Адам Шукало рекао је да Влада неће имати подршку ове странке док се не истражи наводна куповина гласова посланика. У СНС-у су, међутим, признали да су гласали за измјене Закона о здравственој заштити и стратегије за унапређење социјалне заштите дјеце без родитеља и развој пољопривреде и руралних подручја.

Шеф Клуба посланика ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да Влада опстаје захваљујући купљеним посланицима.

- Питање је дана када ће ова Влада пасти, жалосна је ова већина. Владајућа већина чини све да на гласању буду 42 руке посланика. Неки су дошли директно из болничке постеље, а неки су, попут Митровића, напустили састанке. Да се само један посланик оклизнуо и пао пала би и већина - нагласио је Бореновић.

Предсједник Клуба посланика СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је већина на стакленим ногама.

- Клуб ће тражити одговор да ли је авион или хеликоптер институција РС ишао по Митровића у Београд. Поред 42 посланика, постоје и спавачи који премијеру Жељки Цвијановић и министру финансија Зорану Тегелтији пеглају акте - рекао је Говедарица.

На питање има ли у СДС-у спавача, одговорио је да ниједан посланик СДС-а није гласао противно ставовима странке.

- Колико сам видио, за законе су гласали Славко Дуњић (независни посланик) и један посланик коалиције “Домовина” - истакао је Говедарица.

Посланик СРС РС Миланко Михајилица сматра да је Српској потребна нова влада.

Меланом

Прије сједнице посланици су имали прилику да код тима љекара који су посјетили парламент преконтролишу младеже и друге промјене на кожи.

Акција је спроведена у оквиру седмице евромеланома, а прегледано је 70 посланика и запослених у скупштини. Откривен је један меланом, а за више прегледаних је препоручено отклањање младежа. Одређени посланици, као и министри радо су се одазвали акцији поручивши да су најважнија превенција и редовни прегледи.

Новине које доносе измјене законских рјешења

- пријава радника прије почетка рада

- оштрије санкције

- сви инспектори контролишу фирме

- инспектори ће моћи да затворе фирме

- заједнички рад инспекција, порезника и полиције

- овлашћења добила и комунална полиција

- идентификационе картице за раднике

- сертификација инспектора сваке четири године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана