Селаков СПС под тим именом не може на изборе

Г.С.
Селаков СПС под тим именом не може на изборе

САРАЈЕВО - Централна изборна комисија БиХ на данас одржаној сједници у Сарајеву донијела је Одлуку о утврђивању права кориштења назива политичке партије Социјалистичка партија Српске (СПС) у изборне сврхе за локалне изборе 2020. године, којом се странци Горана Селака забрањује учешће на изборима под тим називом.

У образложењу ЦИК-а наведено је да Селаков СПС који је регистрован 26.02.2020. нема право користити назив Социјалистичка партија Српске - СПС у изборне сврхе - под којим је и поднијела пријаву, јер се ради о партији сличног назива првоосноване Социјалистичке партије, регистроване 20.07.1993.

ЦИК је истакао да би дозвољавање кориштења оваквог назива Селаковом СПС-у могло збунити и довести у заблуду бираче.

Предсједник Социјалистичке партије (СП) Петар Ђокић поздравио је одлуку ЦИК-а, нагласивши да је СП од почетка указивала на "узурпирање свога имена од стране такозваног Селаковог СПС-а".

- Ова одлука је у потпуности очекивана и једина исправна. Социјалистичка партија је само једна у Републици Српској и БиХ и нећемо дозволити било коме да узурпира наше име и презиме старо 27 година, наше симболе и пароле - рекао је Ђокић.

Ђокић је нагласио да је оваквог става и Социјалистичка партије Србије и њен лидер Ивица Дачић који је недавно, још једном поручио да признаје само једну Социјалистичку партију у Републици Српској и БиХ у чијем основању су учествовали социјалисти са обје стране Дрине и којој дају пуну подршку у даљем дјеловању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана