СДА и ДФ хоће да наређују Народној скупштини

Дарко Момић
СДА и ДФ хоће да наређују Народној скупштини

БАЊАЛУКА - Посланици СДА и ДФ-а у Представничком дому Парламента БиХ упутили су писмо колегама у Народној скупштини Републике Српске у којем од њих наредбодавно захтијевају да ставе ван снаге поједине закључке усвојене 10. децембра прошле године на посебној сједници републичког парламента.

У писму које је потписало 13 посланика, а које је насловљено као Захтјев за стављање ван снаге закључака у вези са Информацијом о преносу надлежности у области индиректног опорезивања, посланици ове двије странке су по ко зна који пут показали политичку надменост. Наши саговорници кажу да посланици странака Бакира Изетбеговића и Жељка Комшића својим потезима свјесно продубљују политичку кризу у БиХ за коју свакако сносе највећу одговорност.

У спорном допису, посланици СДА и ДФ-а себе називају легитимним представницима и заштитницима интереса државе БиХ, а надменост показују тиме што захтијевају од НСРС да у хитном поступку предузму све законске мјере и ставе ван снаге закључке у вези с преносом надлежности у области индиректног опорезивања. У противном, наводе даље, овај спор у БиХ мораће да се рјешава пред форумима присилне јурисдикције, а то се може још увијек спријечити тако што ћете поступити по овом захтјеву хитно у оквиру посебне сједнице.

Шефица Клуба посланика СНСД-а у Представничком дому Парламента БиХ, Сњежана Новаковић-Бурсаћ каже да је писмо које је упутила група посланика у суштини без икаквог политичког и правног значаја.

- Међутим, тон и дијелови садржаја тог писма којим они нешто захтијевају од Народне скупштине Републике Српске врло добро илуструју како политичко Сарајево види односе у БиХ између различитих нивоа власти, дајући некакав надређени положај једног законодавног тијела у односу на друго што нема упориште ни у Уставу, ни у реалним односима - каже Новаковић-Бурсаћ за “Глас”.

Према њеним ријечима, СДА-ДФ-овско позивање на “мирно рјешење спора” имало би смисла да се умјесто зазивања форума присилне јурисдикције почну позивати на Устав и јасну подјелу надлежности за коју се представници Српске у континуитету залажу.

- Како им то није на уму писмо остаје као још један јалов покушај да сопственој јавности прикажу да нешто раде - каже Новаковић-Бурсаћ.

Предсједник Клуба посланика ПДП-а у Народној скупштини РС Перица Бундало каже за наш лист да упада у очи да се посланици Парламента БиХ на један неуобичајен и непримјерен начин обраћају републичком парламенту, јер како каже, имплицирају надређеност Парламента БиХ у односу на Народну скупштину.

- Посебно иритира то што наглашавају да њихов допис представља акт високог приоритета који заслужује промптно поступање, јер тиме практично себи дају улогу наредбодавца и некога ко може да изда налог парламенту Српске шта да ради, што је неумјесно - каже Бундало.

Он додаје да наводе о мирном рјешењу спора доживљава као својеврсну пријетњу, а не као релаксирање политичке ситуације.

- У суштини, такво понашање и такав однос према Народној скупштини Републике Српске представља дрско и безобразно продубљивање кризе - закључује Бундало.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана