Само у Сребреници убијено 550 Срба, спаљено 50 села

Кристина Чирковић
Само у Сребреници убијено 550 Срба, спаљено 50 села

СРЕБРЕНИЦA - Породице српских жртава у Сребреници поручиле су на почетку манифестације "Петровдански дани" да неће одустати од тражења правде и одговорности злочинаца, те да у тој борби очекују помоћ институција Републике Српске.

- У организованим нападима на српска села добро наоружане јединице Aрмије РБиХ из Сребренице убиле су 550 Срба од 6. маја 1992. године до 16. јануара 1993. године и попалиле више од 50 села и заселака на подручју ове општине. Од 9.000 Срба, колико је живјело на територији Сребренице, само 860 остало је у својим кућама у селима Црвица, Лијешће, Петрича и Скелани поред ријеке Дрине - истакао је предсједник општинске Борачке организације Гојко Симић говорећи у сриједу увече у Културном центру на отварању манифестације "Петровдански дани".

Манифестација се одржава у знак сјећања на 69 убијених и 20 несталих српских цивила и војника 12. јула 1992. године.

Симић је додао да су Ратковићи, Брежани, Крњићи, Залазје и сва друга српска села око Сребренице опљачкана и потпуно уништена.

- Мјештани су убијани клањем, одсијецањем дијелова тијела, тупим предметима... Непокретни старци спаљивани су у кућама - рекао је Симић.

Навео је да је за мање од годину у сребреничким и братуначким селима убијено више од 1.500 Срба, те да су муслиманске снаге којим је командовао Насер Орић, од 1992. до 1995. године, убиле 3.267 српских цивила и војника на подручју Бирча и Подриња.

Истакао је да су најжешћи напади на српска села изведени на велике православне празнике Ђурђевдан, Видовдан, Петровдан, Илиндан, Божић...

- Ово подсјећање је болно, посебно за породице које 18 година чекају правду, јер за злочине над Србима у Сребреници и околним општинама, нажалост, још нико није одговарао - констатовао је Симић и истакао да Борачка организација неће одустати од тражења правде и одговорности злочинаца.

На страдање Срба у Залазју код Сребренице подсјетио је и син погинулог борца и предсједник општинске Организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Младен Грујичић рекавши да је то село нападнуто 8. јуна и 12. јула 1992. године, када је убијено 39, а нестало 20 мјештана.

- На Петровдан 1992. године напад су предводили Насер Орић и Зулфо Турсуновић. Породице Ракић, Вујадиновић, Васиљевић, Јеремић, Лазаревић и Илић изгубиле су по два, три и више чланова. Жалосно је што за злочине над Србима у Залазју, и поред материјалних доказа и свједока, још нико није одговарао - истакао је Грујичић и закључио да су Срби достојанствен народ, спреман да опрашта, али не заборавља "за разлику од других којима је освета једина правда".

Логори

Секретар Удружења логораша регије Бирач Винко Лале подсјетио је да је у муслиманским логорима у Сребреници мучено више од 150 српских цивила.

- У Пилићарнику у Горњим Поточарима били су заточени сви мјештани српског села Чумавићи - истакао је Лале.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана