Samo u Srebrenici ubijeno 550 Srba, spaljeno 50 sela

Kristina Čirković
Samo u Srebrenici ubijeno 550 Srba, spaljeno 50 sela

SREBRENICA - Porodice srpskih žrtava u Srebrenici poručile su na početku manifestacije "Petrovdanski dani" da neće odustati od traženja pravde i odgovornosti zločinaca, te da u toj borbi očekuju pomoć institucija Republike Srpske.

- U organizovanim napadima na srpska sela dobro naoružane jedinice Armije RBiH iz Srebrenice ubile su 550 Srba od 6. maja 1992. godine do 16. januara 1993. godine i popalile više od 50 sela i zaselaka na području ove opštine. Od 9.000 Srba, koliko je živjelo na teritoriji Srebrenice, samo 860 ostalo je u svojim kućama u selima Crvica, Liješće, Petriča i Skelani pored rijeke Drine - istakao je predsjednik opštinske Boračke organizacije Gojko Simić govoreći u srijedu uveče u Kulturnom centru na otvaranju manifestacije "Petrovdanski dani".

Manifestacija se održava u znak sjećanja na 69 ubijenih i 20 nestalih srpskih civila i vojnika 12. jula 1992. godine.

Simić je dodao da su Ratkovići, Brežani, Krnjići, Zalazje i sva druga srpska sela oko Srebrenice opljačkana i potpuno uništena.

- Mještani su ubijani klanjem, odsijecanjem dijelova tijela, tupim predmetima... Nepokretni starci spaljivani su u kućama - rekao je Simić.

Naveo je da je za manje od godinu u srebreničkim i bratunačkim selima ubijeno više od 1.500 Srba, te da su muslimanske snage kojim je komandovao Naser Orić, od 1992. do 1995. godine, ubile 3.267 srpskih civila i vojnika na području Birča i Podrinja.

Istakao je da su najžešći napadi na srpska sela izvedeni na velike pravoslavne praznike Đurđevdan, Vidovdan, Petrovdan, Ilindan, Božić...

- Ovo podsjećanje je bolno, posebno za porodice koje 18 godina čekaju pravdu, jer za zločine nad Srbima u Srebrenici i okolnim opštinama, nažalost, još niko nije odgovarao - konstatovao je Simić i istakao da Boračka organizacija neće odustati od traženja pravde i odgovornosti zločinaca.

Na stradanje Srba u Zalazju kod Srebrenice podsjetio je i sin poginulog borca i predsjednik opštinske Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Mladen Grujičić rekavši da je to selo napadnuto 8. juna i 12. jula 1992. godine, kada je ubijeno 39, a nestalo 20 mještana.

- Na Petrovdan 1992. godine napad su predvodili Naser Orić i Zulfo Tursunović. Porodice Rakić, Vujadinović, Vasiljević, Jeremić, Lazarević i Ilić izgubile su po dva, tri i više članova. Žalosno je što za zločine nad Srbima u Zalazju, i pored materijalnih dokaza i svjedoka, još niko nije odgovarao - istakao je Grujičić i zaključio da su Srbi dostojanstven narod, spreman da oprašta, ali ne zaboravlja "za razliku od drugih kojima je osveta jedina pravda".

Logori

Sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale podsjetio je da je u muslimanskim logorima u Srebrenici mučeno više od 150 srpskih civila.

- U Pilićarniku u Gornjim Potočarima bili su zatočeni svi mještani srpskog sela Čumavići - istakao je Lale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana