Са првог мјеста у изборни пораз

Дарко Момић
Са првог мјеста у изборни пораз

БАЊАЛУКА - Прво мјесто на кандидатској листи није гаранција да ће носилац листе освојити одборнички мандат, али ако први човјек на листи остане испод црте или други кандидати добију већу подршку бирача, онда то свакако представља основ за унутарстраначко преиспитивање да ли је била исправна одлука о избору носиоца листе.

Представници двије највеће политичке партије у Српској - СНСД-а и СДС-а - кажу да ће томе бити посвећена пажња приликом анализе изборних резултата и да ће у неким срединама сигурно доћи до одређених промјена.

Када је ријеч о најјачој странци у Српској, носиоци листа СНСД-а нису освојили највише гласова у Градишци, Фочи, Модричи, Српцу, Братунцу, Сокоцу, Билећи и Челинцу, али су освојили одборничке мандате. На другом мјесту по броју гласова завршили су Јован Мишић у Модричи, Петко Ранкић у Братунцу и Јован Голијан у Сокоцу, а носилац листе СНСД-а у Градишци Миленко Павловић био је трећи по броју гласова, иза Звјездана Панића и Марка Шукала, исто као и носилац листе у Српцу Владимир Гужвић од кога су више гласова добили Радојица Видовић са петог мјеста и Драшко Момић који је био посљедњи на листи СНСД-а, а трку је завршио са највише гласова. И носилац листе у Фочи Весна Рашевић била је трећа са 649 гласова, а испред ње су били Вељко Марића са 782 и Дејан Павловић који је као шести на листи добио чак 1.444 лична гласа. На четвртом мјесту по броју гласова завршили су Момчило Зељковић у Челинцу и Љубо Вуковић у Билећи.

Портпарол СНСД-а Радован Ковачевић каже да су сви носиоци листа ове странке освојили одборничке мандате.

- Док се кандидати баве само собом, носиоци листа се баве и организацијом странке и радом на терену и ријетко ко од њих је водио личну кампању, због чега неки нису освојили највише гласова. Носилац листе у Градишци Миленко Павловић цијелу кампању је био у изолацији, опорављајући се од посљедица вируса корона, али је освојио мандат. Ми смо изузетно задовољни резултатом када је ријеч о одборницима, јер смо значајно повећали број мандата. СНСД је једина странка која биљежи озбиљан раст из једног у други изборни циклус - каже Ковачевић.

С друге стране, први људи на листама СДС-а у Градишци Зоран Векић, Рогатици Томислав Пухалац, Рибнику Марко Руњић и Дервенти Бранко Катанић завршили су на другом мјесту, а Мара Цвијановић Делевић у Српцу на трећем, али иако нису имали највише гласова, ушли су у одборничке клупе. За разлику од њих, носиоци листа ове странке у Бањалуци Славко Грбић, Шипову Анђелко Малиновић, Калиновику Радован Ного, Источном Новом Сарајеву Славиша Милићевић и Билећи Милорад Војновић нису ни освојили одборничке мандате. Поред тога, ова странка први пу­т није прешла цензус у Мркоњић Граду, Кнежеву и Оштрој Луци, не рачунајући Добој, гдје је ова странка према прелиминарним, али непотврђеним резултатима имала свега нешто изнад један одсто гласова.

Шеф Сектора за информисање СДС-а Стеван Салатић до закључења овог броја “Гласа Српске” није одговорио на наша питања.

Када је ријеч о осталим странкама, носилац листе ПДП-а у Дервенти Милан Ђукић завршио је као шести са 217 гласова, док је Ђокићев социјалиста Ивица Лучка остао изван одборничких клупа у Градишци, јер је са подршком само 129 бирача био седми. Прописно се обрукао и бивши начелник Љубиња Дарко Крунић који је као носилац листе СПС-а са само 80 гласова завршио на четвртом мјесту и без мандата. Од свих носилаца листа до сада је само први човјек Уједињене Српске у Бањалуци Милан Петковић поднио оставку на ту функцију зато што није освојио одборнички мандат.

Соколац

Кобан по носиоце листа је био Соколац. У одборничке клупе у овој општини нису ушли носилац листе ДНС-а Стеван Батинић, као ни ДЕМОС-ов Љубомир Ерић који су били четврти по броју гласова. Најгоре је ипак прошао први на листи ПДП-а Предраг Батинић који је завршио на седмом мјесту. СНСД-ов Јован Голијан освојио је одборнички мандат, али као други по броју гласова, иза Страхиње Башевића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана