Sa prvog mjesta u izborni poraz

Darko Momić
Sa prvog mjesta u izborni poraz

BANjALUKA - Prvo mjesto na kandidatskoj listi nije garancija da će nosilac liste osvojiti odbornički mandat, ali ako prvi čovjek na listi ostane ispod crte ili drugi kandidati dobiju veću podršku birača, onda to svakako predstavlja osnov za unutarstranačko preispitivanje da li je bila ispravna odluka o izboru nosioca liste.

Predstavnici dvije najveće političke partije u Srpskoj - SNSD-a i SDS-a - kažu da će tome biti posvećena pažnja prilikom analize izbornih rezultata i da će u nekim sredinama sigurno doći do određenih promjena.

Kada je riječ o najjačoj stranci u Srpskoj, nosioci lista SNSD-a nisu osvojili najviše glasova u Gradišci, Foči, Modriči, Srpcu, Bratuncu, Sokocu, Bileći i Čelincu, ali su osvojili odborničke mandate. Na drugom mjestu po broju glasova završili su Jovan Mišić u Modriči, Petko Rankić u Bratuncu i Jovan Golijan u Sokocu, a nosilac liste SNSD-a u Gradišci Milenko Pavlović bio je treći po broju glasova, iza Zvjezdana Panića i Marka Šukala, isto kao i nosilac liste u Srpcu Vladimir Gužvić od koga su više glasova dobili Radojica Vidović sa petog mjesta i Draško Momić koji je bio posljednji na listi SNSD-a, a trku je završio sa najviše glasova. I nosilac liste u Foči Vesna Rašević bila je treća sa 649 glasova, a ispred nje su bili Veljko Marića sa 782 i Dejan Pavlović koji je kao šesti na listi dobio čak 1.444 lična glasa. Na četvrtom mjestu po broju glasova završili su Momčilo Zeljković u Čelincu i Ljubo Vuković u Bileći.

Portparol SNSD-a Radovan Kovačević kaže da su svi nosioci lista ove stranke osvojili odborničke mandate.

- Dok se kandidati bave samo sobom, nosioci lista se bave i organizacijom stranke i radom na terenu i rijetko ko od njih je vodio ličnu kampanju, zbog čega neki nisu osvojili najviše glasova. Nosilac liste u Gradišci Milenko Pavlović cijelu kampanju je bio u izolaciji, oporavljajući se od posljedica virusa korona, ali je osvojio mandat. Mi smo izuzetno zadovoljni rezultatom kada je riječ o odbornicima, jer smo značajno povećali broj mandata. SNSD je jedina stranka koja bilježi ozbiljan rast iz jednog u drugi izborni ciklus - kaže Kovačević.

S druge strane, prvi ljudi na listama SDS-a u Gradišci Zoran Vekić, Rogatici Tomislav Puhalac, Ribniku Marko Runjić i Derventi Branko Katanić završili su na drugom mjestu, a Mara Cvijanović Delević u Srpcu na trećem, ali iako nisu imali najviše glasova, ušli su u odborničke klupe. Za razliku od njih, nosioci lista ove stranke u Banjaluci Slavko Grbić, Šipovu Anđelko Malinović, Kalinoviku Radovan Nogo, Istočnom Novom Sarajevu Slaviša Milićević i Bileći Milorad Vojnović nisu ni osvojili odborničke mandate. Pored toga, ova stranka prvi pu­t nije prešla cenzus u Mrkonjić Gradu, Kneževu i Oštroj Luci, ne računajući Doboj, gdje je ova stranka prema preliminarnim, ali nepotvrđenim rezultatima imala svega nešto iznad jedan odsto glasova.

Šef Sektora za informisanje SDS-a Stevan Salatić do zaključenja ovog broja “Glasa Srpske” nije odgovorio na naša pitanja.

Kada je riječ o ostalim strankama, nosilac liste PDP-a u Derventi Milan Đukić završio je kao šesti sa 217 glasova, dok je Đokićev socijalista Ivica Lučka ostao izvan odborničkih klupa u Gradišci, jer je sa podrškom samo 129 birača bio sedmi. Propisno se obrukao i bivši načelnik Ljubinja Darko Krunić koji je kao nosilac liste SPS-a sa samo 80 glasova završio na četvrtom mjestu i bez mandata. Od svih nosilaca lista do sada je samo prvi čovjek Ujedinjene Srpske u Banjaluci Milan Petković podnio ostavku na tu funkciju zato što nije osvojio odbornički mandat.

Sokolac

Koban po nosioce lista je bio Sokolac. U odborničke klupe u ovoj opštini nisu ušli nosilac liste DNS-a Stevan Batinić, kao ni DEMOS-ov Ljubomir Erić koji su bili četvrti po broju glasova. Najgore je ipak prošao prvi na listi PDP-a Predrag Batinić koji je završio na sedmom mjestu. SNSD-ov Jovan Golijan osvojio je odbornički mandat, ali kao drugi po broju glasova, iza Strahinje Baševića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana