Ристић потврдио за "Глас": Покретна болница отишла у Турску за пет милиона евра

Милијана Латиновић
Ристић потврдио за "Глас": Покретна болница отишла у Турску за пет милиона евра

БАЊАЛУКА - Компанија "Балкан глобал" из Бијељине продала је покретну болницу једној компанији у Турској за око пет милиона евра, потврдио је за "Глас Српске" власник те фирме Славенко Ристић.

Он је истакао да је болница потребна свима и подсјетио да ју је нудио Републици Српској по цијени од 4,29 милиона марака, у сврху помоћи, без зараде и профита.

- Такве болнице иначе коштају између осам и 12 милиона евра. Болницу смо турској компанији продали по цијени од 4,8 милиона евра плус цијена транспорта и монтаже што је све укупно око пет милиона евра - рекао је Ристић.

Додао је да је у току расцарињење опреме и демонтажа те транспорт комплетне опреме.

- Болница се не састоји од некаквих шатора, као што су поједини тврдили. У питању су хируршке столице, дигитални рендгени, климатизација и све што је потребно за лијечење у вријеме било какве елементарне непогоде, па и у случају пандемије вируса корона - рекао је Ристић, додавши да је према договору са Турцима рок за испоруку 60 дана.

Влада Републике Српске донијела је одлуку 21. марта да по хитној процедури, посредством Института за јавно здравство Српске, буде спроведена процедура за набавку покретне болнице са 500 болничких кревета и цијелом пратећом опремом, површине од 6.000 квадрата.

Међутим, на сједници одржаној 29. маја, Републички штаб за ванредне ситуације наложио је Институту за јавно здравство Републике Српске да тражи једнострано раскидање уговора са добављачем покретне болнице, предузећем "Балкан глобал", те поврат 4,29 милиона КМ, колико је плаћена мобилна болница. Тада је наведено да се  уговор раскида због неизвршених уговорних обавеза испоручиоца.

Компанија "Балкан глобал" уплатила је 4,29 милиона марака на рачун Института половином јуна, а по основу раскида Уговора о набавци покретне болнице за потребе Републике Српске.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана