Рекордан извоз оружја из БиХ

 Маријана Миљић Бјеловук
Рекордан извоз оружја из БиХ

БАЊАЛУКА - Из БиХ је током прошле године извезено оружја и муниције у вриједности већој од 196 милиона марака, што представља рекордан износ у протекле четири године када је ријеч о транспорту војне опреме ка иностранству.

Према већ сортираним подацима Управе за индиректно опорезивање (УИО), из БиХ је у 2022. години извезено 4,81 милион килограма оружја и муниције у вриједности од 196,02 милиона марака. То је благи раст извоза у односу на годину раније када је пласман те војне опреме био тежак 192,87 милиона марака. Међутим, у односу на прије двије године извоз је знатно скочио јер је 2020. године, према подацима УИО, БиХ иностраним партнерима испоручила 141 милион марака оружја и муниције.

Када је ријеч о земљама према којима је отишло највише оружја и муниције из БиХ у првом реду то су тржишта САД, Саудијске Арабије, али и Турске, Египта, Пољске те Швајцарске и Њемачке.

С друге стране, када је ријеч о увозу војне опреме на тржиште БиХ у прошлој години увезено је оружја и муниције на домаће тржиште у вриједности од 24,69 милиона марака. У поређењу с годином, односно двије раније, евидентан је и раст увоза војне опреме у БиХ. Тако је у 2021. години на домаће тржиште стигло оружје и муниција тешко 13,02 милиона, односно 2020. године 9,58 милиона марака. 

- Највише оружја и муниције БиХ је увозила из сусједних земаља, односно Хрватске, Србије, али и из САД те Турске и Чешке - показују статистички подаци.

Директор Техничког ремонта Братунац (ТРБ), Славенко Ристић наводи да подаци о спољнотрговинској размјени по питању оружја и муниције показују да свијет више није нимало безбједан.

- Сви се боје и једни од других страхују. Све то повећава потражњу за производима из намјенске индустрије. Са становишта међународног права показује се да Уједињене нације нису ништа до уједињено ништа. Све државе па и оне мање улажу у намјенску индустрију. Поред тога, ови ратови који се одигравају око нас проузрокују све већу тражњу за оружјем и муницијом - рекао је “Гласу Српске” Ристић, према чијим процјенама, потражња за производима из намјенске индустрије тек ће да експлодира у наредним годинама.

Када је ријеч о домаћим капацитетима намјенске индустрије, Ристић наводи да је ФБиХ фабрике сачувала те да су по том питању у предности у односу на Српску.

- Мене као човјека и привредника радује било који извоз и уговорени посао из области намјенске индустрије. То је добро. Није добро када се оружје лагерује код нас. С друге стране, и у Српској расте све више упита иностраних партнера за оружјем и муницијом, али наши капацитети нису довољни да одговоре на све те захтјеве - казао је Ристић и додао да ТРБ улаже у нове капацитете и проширује производњу.

Фабрика

Предузеће ТРБ је у 2021. године заједно са званичницима Српске најавило да ће градити фабрику у Бањалуци или њеној околини. Тада је био план да градња почне крајем те године, али то се до данас није десило.

- Тај пројекат је и даље актуелан. Надамо се да ћемо у неком догледном времену, заједно с Владом Српске, изнаћи начин финансирања и градње те добијања свих дозвола за ту фабрику, која би у почетној фази запослила око 300 људи - рекао је Славенко Ристић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана